Dienstag, 29. September 2015

Sutlija / riža na mlijeku

Tako fino,tako lagano a zdravo.Desert po starom receptu.Uz ovaj recept je priložen video za pripremu.

Sastojci

  6 osoba
  • - 1 l mlijeka 
  • - 0,5 l vode 
  • - 160 g riže 
  • - 1 kesica pudinga u prahu 
  • - 200 g šećera

  •                                                                                                        klikom na sliku otvorite je u punoj veličini
Priprema:
- rižu oprati
- dodati vodu i kuhati na "laganoj vatri"
- puding razmutiti s'malo mlijeka
- kad voda gotovo uvrije, riža je skoro skuhana
dodati preostalo mlijeko
- zatim dodati šećer
- kad mlijeko prokuha dodati puding
- neprestano miješajući kuhati narednih 5-6 minuta na laganoj temperaturi
- preostaje sutliju izliti u zdjelice za desert,
obratiti pažnju da jednakomjerno dospije i rijetke i guste smjese u svaku zdjelicu
- može se poslužiti za jelo odma',
ili nakon što se ohladi na sobnoj temperaturi ili hladnjaku
- po želji posuti s'malo cim'ta
- dobar tek i uspješnu pripremu vam želim
Pogledajte postupak za pripremu uz priloževi video klikom na =>>https://www.youtube.com/watch?v=APhNjegED3E&index=29&list=PLK2NeilA2PKweaj48BCT7amf6dtEbpTRC



Đulbastije / pljeskavice sa povrćem

Đulbastije / pljeskavice sa povrćem iz rerne s'prelivom kajmaka.Jednostavne i jeftine za pripremu.Uz ovaj recept je priložen video za pripremu.

Sastojci

  6 osoba
  • mesna smjesa - 900 g mljevenog junećeg mesa - 4 krompira - 2 jaja -3 glavice luka, bijelog luka po želji - 2 kašike brašna - svježi peršin - 3 kašike maslaca - so, biber i suhi začini po želji
  • preliv za preliv upotrebila sam 500 ml vrhnja za kuhanje i čašu mlijeka u zamjenu može kajmak, kiselo vrhnje sa mlijekom
klikom na sliku otvorite je u punoj veličini

- kropir izrendati,luk i peršin sitno isjeckati
a ostalo povrće očistiti od nepotrebnog
- sastaviti sve sastojke za mesnu smjesu,
meso, luk, bijeli luk, rendani krompir
- dodati suhe začine,brašno i jaja, sve dobro izmješati
- namastiti tepsiju / pleh sa maslacem
- oblikovati duguljaste pljeskavice jednake veličine
- preliti sa još malo maslaca
- peći u zagrijanoj pećnici na 200°C
- za preliv upotrebila sam 500 ml vrhnja za kuhanje i čašu mlijeka,
u zamjenu može kajmak, kiselo vrhnje sa mlijekom
- nakon što ih prelijemo Đulbastije vratiti kratko u ugašenu pećnicu
- možete ih poslužiti odma' vrele, mada su jako ukusne i hladne kao i narednog dana
Pogledajte pripremu uz Video klikom na =>> https://www.youtube.com/watch?v=c6oT-uj7pxo&list=PLK2NeilA2PKweaj48BCT7amf6dtEbpTRC&index=28


uspješnu pripremu vam želim



Šarena zimska / kisela salata

Priložene mjere za ovaj recept Šarene zimske salate su izmjenjene u proporcionalnom odnosu na osnovni recept za 9 kg povrća.Uz ovaj recept je priložen  video za pripremu ove salate.

Sastojci

  50 osoba
  • 15 kg upotrebljeno očišćenog povrća;- 8,5 kg kupusa - 2 kg mrkve - 2 glavice / 1,7 kg karfiola - 1,7 kg zelenog paradajza - 600 g paprika - 600 g krastavica - 2 glavice bijelog luka
  • sastojci za kiseljenje 15 kg povrća ; - 3 šoljice šećera - 3 šoljice soli - 1 i pol' šoljica živog esenca - 1 kesica vinobrana


klikom na sliku otvorite je u punoj veličini


Priprema:
- količinu pojedinog povrća odredite sami
- možete proporcionalno umanjiti ili uvečati ukupnu količinu povrća i sastojaka za kiseljenje po receptu
- očistiti nepotrebno,ako je potrebno povrće oprati
- mrkvu krupno izrendati
- papriku krupno izrezati
- krastavce rendati ili rezati nožem
- karfiol razdvojiti na cvjetiće
- nakon toga sve povrće sastaviti i izmješati u večoj posudi
- posuti so,šećer i vinobran
- preliti sa živim esencom
- ovako pripremljenu salatu ostaviti 24 sata da odstoji
- u međuvremenu nekoliko puta promješati
- nakon 24 sata, salata se zapreminski se umanjila i pustila sokove
- salatu uspremiti staklene galone i u čistu kantu
- salatu poklopite tanjirom i držite pritisnutu sa težinom,
- jestiva je 5 dana poslije uspremanja,
uspješnu pripremu vam želim
pogledajte čitavu pripremu uz Video klikom na =>>https://www.youtube.com/watch?v=IcU0KNV1bVU&index=16&list=PLK2NeilA2PKySLPa9DDvf4DzH9BM5kvby
ili otvorite Video ispod;


Uspješnu  pripremu vam želim !




Teleća šnicla u senf sosu

Priprema teleće šnicle u umaku vrhnja za kuhanje,senfa,meda...Priložen video za pripremu !

Sastojci

  2 osobe
  • 300g teleće šnicle,1 kašika ulja,
  • 6 kašika vrhnja za kuhanje, 
  • 1 kašika srednje ljutog senfa,
  • 2 kašike soka od limuna,
  • pola kašike meda, biber i malo soli


Priprema:

  1. -udarcima čekića omekšati i izravnati šnicle
    -pržiti meso na ulju, sa obje strane po 5 min.
    -izvaditi meso iz tave,prekriti ga da se ne ohladi
    -sastaviti vrhnje za kuhanje, senf, med i limunov sok
    -ako ne želite prejak okus ove sose,dodajte samo jednu čajnu žličicu meda
    -sve dobro izmješati
    -smjesu izliti u tavu gdje smo predhodno pržili meso
    -sos kuhati minuta na blagoj vatri
    -poredati potom meso u sosu
    -ostaviti još koju minutu da sve kuha na blagoj vatri
    -poslužite kao u našem primjeru uz; kuhani,pa potom malo zapečeni krompir
    dobar tek i uspješnu pripremu vam želim


Kolač sa limunom

Kolač po profesionalnom pekarskom receptu,fine hrskave kore,koji "odiše" limunom. Priložen video za pripremu.

Sastojci

  4 osobe
  • sastojci za tjesto 80g maslaca, 150g šećera, 200g brašna, 3 jaja, pola praška za pecivo, 1 dl mlijeka, sitno rendana kora i sok jednog limuna

-izmješati maslac sa šećerom i mlijekom,
-u drugu posudu izmješati jaja,limunov sok i rendanu koru limuna,
-sastaviti miksanjem ove dvije smjese i brašno sa praškom za pecivo
-namazati kalup / posudu sa dosta maslaca i posuti sa brašnom,
uliti tijesto u kalup
-peći u zagrijanoj pećnici na 180°C 40-50 min. ovisno kakvu koru kolača želite
Čitav proces pripreme možete pogledati uz Video klikom nahttps://www.youtube.com/watch?v=2w3UgrF4h8A&list=UUg_GxNOpxom8Cv7m2-JYZiQ
ili otvorite video ispod


Šareni maslac keks

Sastojci :
- 250 maslaca,
- 150g šećera,
- 2 jaja, 500g brašna,
- 1 prašak za pecivo,
- 2 vanilij šećera i
- 1 kašika kakaoa
Priprema ;

- gnječiti 250g maslaca ,potom dodati 150g šećera
- dodati dva vanilij šećera i 2 jaja sve miješati
- 1 prašak za pecivo mješati sa 500g brašna
 zatim mješati sa smjesom maslaca i jaja
- ručno zamjesiti u meko tjesto 
- polovicu tijesta izmješati sa kašikom kakaoa
- razvijte oba tijesta tanko na oko 1 cm i 25 cm promjera
- crno razvijeno tjesto položiti na bijelo,izjednačiti rubove zatim zajedno umotati u rolnicu
- rezati na 1,5 cm širine
- peći u zagrijanoj pećnici na 180°C 10-12 minuta
- pečen keks uvaljati u šećer u prahu
Pogledajte video za pripremu u punom formatu klikom na https://www.youtube.com/watch?v=j5ftfZK5Q4E&list=PLK2NeilA2PKwuNaCSB27OielYbGxBq9Bk
ili pokrenite Video ispod na 




Montag, 28. September 2015

Juneći gulaš recept

Izvrsnog okusa,vrlo jednostavan i brz za pripremu !!






Sastav;
- 800g junećeg / goveđeg mesa, 
- 4 glavice crvenog luka / srednje veličine,
- bijeli luk,
- biber,
- so,
- mljevena crvena paprika,
- 1,5 kašika gustina

PRIPREMA;
- pržiti isjeckani crveni luk do braun boje
- dodati sol
- dodati meso tako da prekrije luk
- potom dodati bijeli luk, biber,crvenu papriku
- pržiti na laganoj vatri, da meso dobro smekša,dodavati vodu po potrebi
- razmutiti 1,5 kašika gustina sa malo vode,pa dodati
- poslužiti sa kuhanim krompirom /pire, rižom, makaronima ili kao u našem slučaju sa knedlama

VIDEO ZA PRIPREMU



Uspješnu pripremu vam želim !

Sonntag, 27. September 2015

Jabukov brzi kolač 20 min / Apple cake

Nijemci ga nazivaju Potopljeni jabukov kolac,ili brzi jabukov kolac,a francuzi ga nazivaju i Tortom od Jabuka
Jabukov brzi kolač za svega  20 minuta pripreme.

Sastav; 4 jabuke,4 jaja,1 limun, 250g margarina,250g šećera,30 kašika brašna, 1 prašak za pecivo,za premaz 5 kašika marmelade po izboru
- ugnječiti margarin pa dodati šećer,izmiješati pa dodati 4 jaja
- sastaviti 30 kašika brašna i 1 prašak za pecivo
- potom  sastaviti sa smjesom od margarina
- jabuke oguliti i isjeći na 4 dijela
- nauljiti tepsiju i posuti s malo brašna
- izliti tijesto u tepsiju
- jabuke isjeći na šnite i potopiti u tijesto
- limun iscijediti po jabukama
- peći u zagrijanoj pećnici, 20 min na 200°C i 15 min na 150°C
- za Preliv;
 zagrijati 3 kašike mlijeka i dodati 5 kašika
- gotov kolač preliti sa prelivom
- vratiti kolač kratko u toplu pećnicu na oko 5 min
pratite pripremu za ovaj kolač uz Video klikom na
https://www.youtube.com/watch?v=QFf9mPt_ezE&list=PLK2NeilA2PKwrN7ycodSXlVoUNI9_yDDP&index=23



Pilav - piletina sa rižom

Priprema piletine sa rižom na provjereni naćin! Povrće daje riži ukus i šarenilo, a meso je idealno pećeno....Uz ovaj recept priložen je video za pripremu.

Sastojci

  5 osoba
  • 1 pile, 500g riže, 2 glavice luka, 2-3 češnja bijelog luka (ili mljeveni suhi), 1 mrkva,1 crvena paprika, maslac (ulje), mljevena crvena paprika, vegeta, biber i malo soli
  • PRIPREMA;
  • -isjeći pile
    ja ću ovaj put, poleđinu pileta ostaviti za supu, za neku drugu priliku
    ostale komade upotrijebit ću za današnje jelo
    -namastiti posudu,te nakon što poredamo meso,posuti ga sa vegetom,mljevenom crvenom paprikom,sa malo bibera i soli
    -meso malo uvaljati u začine,potom začiniti ga i sa druge strane
    -meso peći na 200°C oko 10 min
    -crvenu papriku,mrkvu i luk sitno isjeći
    -dodati jednu kocku pileće supe u prokuhalu 1l vode
    -u međuvremenu meso je djelimično pećeno,
    dodati opranu rižu i povrće na meso
    -prekriti alu folijom
    -peći na 250°C oko 20 min
    -otkriti foliju i vratiti u pećnicu narednih 5 min.
    -poslužiti toplo
    uspješnu pripremu i dobar apetit vam želim
  • pogledajte pripremu uz VIDEO recept klikom na


Ruska salata

Sastojci

  6 osoba
  • Sastojci; Kuhana jaja, kuhana mrkva i krompir, kuhani grašak; 2 kašike majoneze, 1 kašika senfa, 1 jogurt, slatko-kiseli krastavci, kiseli krastavci,2 kašike vode iz kiselih krastavaca, so i malo maslinovog ulja
  • Priprema;
  • Obavzno pogledajte VIDEO za pripremu klikom na ovaj Video link / plava slova

BIJELI EGIPAT

Sastojci

  15 osoba
  • Sastojci za svaki od 3 biskvita 3 bjelanjaka, 4 kašike šećera, 4 kašike mljevenih lješnjaka,1 kašika brašna
  • Krema od žumanjaka 700 ml mlijeka,10 kašika šećera 2 kesice burbon vanilin šećera,9 žumanjaka 8 kašika gustina / škrobnog brašna, 100 gr bijele kuhinjske čokolade 150 ml vrhnja za šlag,3 kašike šećera u prahu, 80 gr margarina
  • Šlag krema 200 ml mlijeka, 2 šlag pjene, 3 kašike šećera u prahu
  • dekoracija 100 gr krupno sjeckanih lješnjaka, 200 gr bijele čokolade


Priprema


  1. Biskvit/ Kora;
    -razdvojiti žumanjke od bjelanjaka
    -mutiti bjelanjke sa šećerom
    -dodati brašno i lješnjake potom sve ručno izmješati
    -posudu namastiti maslacem i posuti brašnom
    -peći u zagrijanoj pećnici na 180°C 10-15 min.
    -pripremiti pripremiti ukumno ovakve 3 indentične kore / biskvit
    Dekoracija
    -za dekoraciju torte rastopiti na pari bjelu kuhinjsku čokoladu,
    razmazati na back papiru i pustiti da se ohladi
    -krupno stucati lješnjake
    Krema od žumanjaka:
    -prokuhati oko 0,5 l mlijeka sa šećerom
    -žumanjke mikserom izmješati sa burbon vanilij šećerom
    -dodati ostatak mlijeka i gusti,sve dobro izmješati
    -potom ovu smjesu dodati u dobro zagrijano mlijeko
    -dodati čokoladu, sve miješati da se zgusne na odmjerenoj temperaturi
    -ukloniti sa vatre i ohladiti udrugoj posudi
    -u drugoj posudi mješati vrhnje za šlag sa 3 kašike šećera u prahu
    potom ovu smjesu dodati u smjesu
    -dodati izgnječen margatin
    Šlag krema
    -izmješati 200 ml mlijeka, 2 šlag pjene, 3 kašike šećera u prahu
    Pogledajte pripremu za ovu Tortu uz Video klikom nahttps://www.youtube.com/watch?v=rF8IdH7H7cc


Dienstag, 30. Juni 2015

Flan - zapečeni vanilija desert / Rožata

 Flan - zapečeni vanilija desert / Rožata
 Video recept https://www.youtube.com/watch?v=8q7YmNa46T8&list=PLK2NeilA2PKw_LYKDJ1AFxCBh7zkhdeRl&index=18
Kolač desert koji se nalazi u sastavu gotovo svake francuske pekare i u slastičarnama.
Recept je originalan,pripremite i uvjerite se sami.
desert za 6 osoba,
sastojci za tijesto biskvita;
250g brašna, 125g maslaca, 1 jaje, malo soli,
Krema;
1L mlijeka, 200g šećera u prahu, 100g gustina, 6 friških jaja (55g kom.),
2 vanilij šećera i nekoliko kapljica arome vanilije
Ugnječiti maslac,potom dodati jedno jaje,
dodati soli,postepeno dodavati brašno,
sve miješati potom i mijesiti,
tjesto umotati i držati u hladnjaku,
zagrijati 0,7l mlijeka sa šećerom "ne da prokuha" !
mutiti jaja,izmješati gustin sa preostalim mlijekom,
potom sastaviti obje smjese,
dodati vanilij šećer i aromu,
idealnu kremu je vrlo važno !!!
nakon sipanja smjese,ne povećavati temperaturu za mlijeko
potrebno je oko 5 min.mješati i da se smjesa "sgusne"
tjesto pokušati razviti u okruglu formu
namastiti kalup maslacem i posuti brašnom,
uz stranice kalupa sa tijestom pokušajte formirati podlogu za kolač

                                                                  VIDEO   RECEPT  za pripremu 

peći u zagrijanoj pećnici na 200°C 35 min.
desert dobro ohladiti i takav poslužiti


Montag, 29. Juni 2015

Raffaello u oblatni

Raffaelo u oblatni
Priprema oblatne punjene kremom lješnjaka i kremom kokosa
izvrsnog ukusa, jednostavno rečeno "doživljaj".




pogledajte pripremu uz VIDEO recept klikom na https://www.youtube.com/watch?v=NqBoMmeGxlI&list=UUg_GxNOpxom8Cv7m2-JYZiQ
Sastojci;
2,5 dl vode, 350 g šećera, 500 g mlijeka u prahu, 1 vanilij sećer, 150 g kokosovog brašna, 100g mljevenih lješnjaka, 350 margarina, 6 listova / kora oblatne


-prokuhati 2,5 dl vode sa 350 g šećera
-dodati 350 g margarina i 1 vanilij sećer
-polagano dodavati 500 g mlijeka u prahu
-malo prokuhati
-razdvojiti u jednu posudu oko 3/5 i u drugu
 posudu oko 2/5  fila za oblatnu
-dodati 150 g kokosovog brašna u posudu sa više fila
-u posudu sa manje fila dodati 100g mljevenih lješnjaka
-tako da smo dobili dva različita fila, s'okusom lješnjaka i drugi s'okusom kokosa
-pažnja ! fil treba nanijeti vrel,
-početi sa filom kokosa,
-slijedeću koru / list mazati sa filom lješnjaka
-sve ukupno; 6 kora oblatne sa tri namaza fila kokosa i dva lješnjaka
-koristiti težinu i ravnu podlogu pleha pećnicena na kolač da se fil i listovi ujednače
Raffaello u oblatni je izvrsnog ukusa,obavezno ju pripremite
uspješnu pripremu i dobar tek vam želim

VIDEO RECEPT klikom na

OVAJ OKVIR


-D- Zutaten:
2,5 l Wasser, 350 g Zucker, 500 g Milchpulver, 1 Vanillezucker, 150 g Kokosmehl , gemahlene Haselnüsse 100 g, 350 Margarine, 6 Blatt von Wafern
-E-
ingredients:
2.5 l of water, 350 g sugar, 500 g of powdered milk, 1 vanilla sugar, 150 g of coconut flour, ground hazelnuts 100g, 350 margarine, 6 sheets of wafers
-F-
ingrédients:
2,5 l d'eau, 350 g de sucre, 500 g de lait en poudre, le sucre vanillé 1, 150 g de farine de noix de coco, noisettes moulues 100g, 350 margarine, 6 feuilles de gaufrette