Sonntag, 7. Februar 2016

Vrelica / Pleska / Obarusa / Oparuša - starinska recesijska Pita


Masna Pita Vrlica
/ Pleska / Oparuša / Kašikača / Poprskuša ...

sastav za tjesto;
- 600g brašna
- 0,5 litre vode
- 1 mala šalica ulja
- 100 g maslaca
- 1 žličica soli
za preliv;
- 0,5 litre mlijeka
- 4-5 kašika pavlake / kajmaka
Priprema:
- prokuhati vodu i so
- u ključalu vodu dodati ulje i izmješati
- vrelom vodom zamijesiti tjesto
- mjesiti drvenom kašikom
- potom mjesiti rukom dok površina tjesta ne postane glatka
- maslac ili neku drugu masnoču po želji rastopite
- tjesto podijelite na 3 djela
- tjesto mastiti i rastanjivati,potom presavijati više puta
- ponoviti proces više puta,sve dok tjesto potpuno ne omekša
- ovu Pitu pripremam prvi put,način pripreme i priprema preliva je od rah.Nane,
sastojci su preuzeti sa Coolinarke od gosp.Olili
ako se odlučite pripremati ovo jelo obavezno dodajte malo crnog / integralnog brašna
- svo tjesto jednakomjerno izravnajte
- potom izrezati tjesto otiscima kašike
- peći u zagrijanoj pećnici na 200°C oko 20-30 min.ovisno pećnici
- za preliv skuhati mlijeko
- po želji dodati sitno sjeckani bijeli luk,
u mom slučaju tri češnja
vratiti pitu narednih 5 min.u pećnicu
- ako pitu poslužite odmah preporučujem uz malo kiseliji sir, prženo meso ili mješanu salatu
- mojim ukučanima se svidjela više narednog dana uz povrče i suhovinu
VIDEO za pripremu =>>