Freitag, 21. November 2014
Berba i sušenje vrganja
Spojite zadovoljstvo i korisno,
Trazenje i berba Gljiva je posebno zadovoljstvo,onaj momenat kad primjetimo gljivu je kratak momenat zadovoljstva i radosti....
Osusite svoje vrganje ja jakom suncu i napravite nezaboravnu supu....
Ich habe dieses Video mit dem Video-Editor von YouTube (http://www.youtube.com/editor) erstellt.
Trazenje i berba Gljiva je posebno zadovoljstvo,onaj momenat kad primjetimo gljivu je kratak momenat zadovoljstva i radosti....
Osusite svoje vrganje ja jakom suncu i napravite nezaboravnu supu....
Ich habe dieses Video mit dem Video-Editor von YouTube (http://www.youtube.com/editor) erstellt.
Ajvar - Video recept - chutney
--AJVAR-
Recept i Čitav proces pripreme ajvara .
Na ovom video snimku prikazana priprema polovično odmjerene mjere svih sastojaka
Sastav:
20 kg paprika, 5 kg patlidžana, 3kg paradajza, 1kg crvenog luka, 1kg bijelog luka, 2l ulja, 2 vinobrana, 1 šoljica živog esenca, 2 šoljice šečera, 2 šoljice soli.
Paprike i patlidžan izrezati i prokuhati i samljeti zajedno.
Paradajz oguliti i izrezati,te prokuhati sa malo vode.
Crveni luk izrezati i upržiti,bijeli luk samljeti,dodati ih na kraju.
Živi esenac,ulje,so,šečer i najposlijednje.
Pakovati mlako u galone
Ajvar - Video recept - chutney
Maslenica - Bosnian Pie dish
Danas sam za ručak pravila pitu "Maslenica ",koja se sluzi u zamjenu za hljeb. Ova pita se ne jede sama, več se poslužuje npr. uz piletinu,sataraš ili slatko kao Med ili kao u našem slučaju Pekmez od Jabuka.
Neki put je pravim sa jajima i isto tako dobra bude......
Today I have for lunch rules pie "Maslenica" The servant in exchange for bread. This pie is not eaten alone, but serves for example. with chicken, sataraš or sweet as honey or as in our case, apple jam.
Some time is right with eggs and also be good ......
This translation is done using Google traduction
Neki put je pravim sa jajima i isto tako dobra bude......
Today I have for lunch rules pie "Maslenica" The servant in exchange for bread. This pie is not eaten alone, but serves for example. with chicken, sataraš or sweet as honey or as in our case, apple jam.
Some time is right with eggs and also be good ......
This translation is done using Google traduction
Tiramisu - Homemade
Tiramisu
Sastav;
800g piškota,
Krema od žumanjaka:
4 žumanjka,250g šečera u prahu, 500g sira mascarpone,
Šlag krema:
1 kesica šlag pjene, 4 bjelanjka, 150 ml hladnog mlijeka
Malo kakao-a za dekoraciju
Tiramisu
composition;
800g lady's finger,
Cream the egg yolks:
4 egg yolks, 250g caster sugar, 500g mascarpone cheese,
Whipped Cream:
1 pack of cream foam, 4 egg whites 150 ml of cold milk
kakao
Tiramisu
Zusammensetzung;
800g Dame Finger,
Creme das Eigelb:
4 Eigelb, 250 g Zucker, 500 g Mascarpone,
Schlagsahne:
1 Packung Sahne-Schaum, 4 Eiweiß 150 ml kalte Milch
kakao fuir decoration
Sastav;
800g piškota,
Krema od žumanjaka:
4 žumanjka,250g šečera u prahu, 500g sira mascarpone,
Šlag krema:
1 kesica šlag pjene, 4 bjelanjka, 150 ml hladnog mlijeka
Malo kakao-a za dekoraciju
Tiramisu
composition;
800g lady's finger,
Cream the egg yolks:
4 egg yolks, 250g caster sugar, 500g mascarpone cheese,
Whipped Cream:
1 pack of cream foam, 4 egg whites 150 ml of cold milk
kakao
Tiramisu
Zusammensetzung;
800g Dame Finger,
Creme das Eigelb:
4 Eigelb, 250 g Zucker, 500 g Mascarpone,
Schlagsahne:
1 Packung Sahne-Schaum, 4 Eiweiß 150 ml kalte Milch
kakao fuir decoration
Krompiruša / Burek potato-Bosnian dish
Sastav;
0,6 kg brašna,oko 1kg krompira,crveni luk,bijeli luk,so i biber
composition;
0.6 kg of flour, about 1 kg of potatoes, onions, garlic, salt and pepper
Priprema
- 1.- mijesiti 600g brašna,malo soli sa toplom vodom
- tijesto čuvati u kesi ne manje od 20 min
- krompir,crveni luk i bijeli luk sitno izrezati
- dodati malo soli i bibera
- tjesto podijeliti i razviti na jufke
- jufke razvuci
- razvucenu jufku posuti smjesom krompira na dva kraja
- rolati uz pomoc tekstilnog stolnjaka sa dvije strane
- peći u zagrijanoj pećnici na 250°C oko 20 min
- pecenu pitu preliti kipućom vodom
- za dodatni preliv koristiti maslac ili kiselo vrhnje sa mlijekom ili vrhnje za kuhanje
pogledjte pripremu klikom na link za VIDEO recept
Breaded Trout / Pohovana Pastrmka
Breaded Trout / Pohovana Pastrmka
Ovaj nacin pripreme Pastrmke je obiljen za moje ukucane zbog toga je cesto ovako pripremam.
Potrebni sastojci:jelo za 4-5 osoba
Jedna veća ili dvije manje pastrmke, so, biber, 2 jaja, krušne mrvice , malo brašna i maslinovo ulje
Ovaj nacin pripreme Pastrmke je obiljen za moje ukucane zbog toga je cesto ovako pripremam.
Potrebni sastojci:jelo za 4-5 osoba
Jedna veća ili dvije manje pastrmke, so, biber, 2 jaja, krušne mrvice , malo brašna i maslinovo ulje
Ruska salata - russischer Salat
Ruska salata
Sastojci;
Kuhana jaja, kuhana mrkva i krumpir, kuhani grašak; 2 kašike majoneze, 1 kašika senfa, 1 jogurt, slatko-kiseli krastavci, kiseli krastavci,2 kašike vode iz kiselih krastavaca, so i malo maslinovog ulja
Russian salad
ingredients ;
Boiled eggs, boiled carrots and potatoes, cooked peas; 2 tablespoons mayonnaise, 1 tablespoon mustard, 1 yogurt, sweet pickles, pickles, 2 tablespoons of water from pickles, salt and a little olive oil
POGLEDAJTE Video recept za pripremu
video
Punjena pletenica - Stuffed strudel braid -
Punjena štrudla pletenica ! Mekana i ukusna i jednostavna za pripremu !
HD kvaliteta video, jasan prikaz pripravljanja ove ukusne pletenice. Pekmez,Marmelada ili bilo koji namaz više nije višak u vašem domu !
Sastav:500g brašna,pola kocke kvasca za kruh, 2 jaja, 2 kašike šećera, 4 kašike ulja, 4 kašike povlake, 200ml mlijeka, malo soli,
za punjenje
po vašem izboru, u našem slučaju domaći šljivov pekmez
Stuffed strudel braid
Ingredients: 500g of flour, half a cube of yeast for bread, 2 eggs, 2 tablespoons sugar, 4 tablespoons oil, 4 tablespoons of dashes, 200ml milk, a little salt,
filling
of your choice, in our case the local plum jam
Ich habe dieses Video mit dem Video-Editor von YouTube (http://www.youtube.com/editor) erstellt.
Mantije / Blätterteig mit Kalbfleisch
Priprema jufke za pitu Mantije - bosnischen Burek / Blätterteig mit Kalbfleisch
Mantije sa teletinom
sastav ;
bosnischen Burek Blätterteig mit Kalbfleisch
Mantije sa teletinom
sastav ;
mesna smjesa : crveni luk , bijeli luk,so biber i teleće meso,komadići veličine 3-4 cm
Fleischmischung: Zwiebel, Knoblauch, Salz, Pfeffer und Kalbfleisch, Stücke von 3-4 cm
Meat filling: Veal meat (diced into 3-4cm chunks), onion, garlic, salt (NOTE:chicken or turkey can be used instead of veal meat)
Sastojci za 3 jufke,jelo za 4-5 osoba:
oko 700g brašna TIP 450, so i mlaka voda
-D- Zutaten für 3 Blätterteig,ein Gericht für 4-5 Personen:
ca. 700 g Mehl Type 450, Salz und
-E- For the dough: 700g flour, warm water and salt
-BIH- tijesto držati u plastičnoj vrečići do 20 min
Inace ovako pripremljeno tijesto, može se držati u hladnjaku i do 2 dana
-D- Halten Sie den Teig in einem Plastikbeutel bis zu 20 Minuten
Sonst so hergestellte Teig kann im Kühlschrank bis zu 2 Tage aufbewahrt werden
-E- Dough should be stored in a plastic bag at room temperature for at least 20 min or,in an refrigerator for up to two days. (NOTE: if refrigerated allow dough to reach room temperature)
- s opuštenim prstima razvlačiti lisnato tjesto
- mit entspannten Fingern Blätterteig machen
- Using your finger gently pull section of the dough out to form a very thin circle
- peći u zagrijanoj pećnici na 250°C oko 20 min
- im vorgeheizten Ofen bei 250 ° C für etwa 20 min
- Bake in an preheated oven at 250C for about 20 min
- preliti sa kipućom vodom /
- Gießen mit kochendem Wasser
- Pour some boiling water over the top of the “pita”
- još 5 min u rernu /
- 5 weitere Minuten in den Ofen
- Place back in the oven for additional 5 min
- preliti sa vrhnjem i mlijekom /
- Gießen Sie die Sahne und Milch
- At the end…I topped the “pita” some heavy
cream combined with some milk and salt.
- malo maslaca po želji /
- ein wenig Butter, wenn gewünscht
- Sprinkle with some melted butter if desire
- uz ovo jelo poslužiti ; kisele krastavce ili papriku, paradajz salatu ili jogurt
- Servieren Sie dieses Gericht mit; und Essiggurken und Paprika,
Tomatensalat oder Joghurt
- Serve with a salad of choice or yogurt
dobar tek / Guten Appetit
Video recept / Video rezept https://www.youtube.com/watch?v=adBECDNE49c&list=PLK2NeilA2PKwiF3DsW-pj77wcEPHip30U&index=24
Schokoladenstrudel - Čokoladna štrudla
Čokoladna štrudla
Sastav za tijesto:
500g brašna, 30g kvasca , 2 kašike šećera, 2 žumanjka, malo soli, 1/2dl ulja, 3dl mlijeka
Sastav za nadjev:
2 žumanjka, 80 g šećera, 200g čokolade za kuhanje, 80g mljevenog keksa (piškote), 2 kašike ruma, 1 kašika kiselog vrhnja, 2 bjelanca, cimet
Schokoladenstrudel
Zutaten für Teig:
500g Mehl, 30g Hefe, 2 EL Zucker, 2 Eigelb, Salz, 1/2 dl Öl, Milch 3 dl
Zutaten für die Füllung:
2 Eigelb, 80 g Zucker, 200 g dunkle Schokolade, 80 g gemahlene Kekse (Cookies) 2 EL Rum, 1 Esslöffel Sahne, 2 Eiweiß, Zimt
Chocolate pie
Ingredients for dough:
500g flour, 30g of yeast, 2 tablespoons sugar, 2 egg yolks, salt, 1/2 dl oil, milk 3dl
Ingredients for the filling:
2 egg yolks, 80 g sugar, 200 g dark chocolate, 80 g ground biscuits (cookies) 2 tablespoons rum, 1 tablespoon cream, 2 egg whites, cinnamon
Strudel au chocolat
Ingrédients pour la pâte:
500g de farine, 30g de levure, 2 cuillères à soupe de sucre, les jaunes d'œufs 2, sel, 1/2 dl d'huile, 3 dl de lait
Ingrédients pour la garniture:
2 jaunes d'oeufs, 80 g de sucre, 200 g de chocolat noir, 80 g de biscuits au sol (cookies) 2 cuillères à soupe de rhum, 1 cuillère à soupe de crème fraiche, 2 blancs d'œufs, la cannelle
Sastav za tijesto:
500g brašna, 30g kvasca , 2 kašike šećera, 2 žumanjka, malo soli, 1/2dl ulja, 3dl mlijeka
Sastav za nadjev:
2 žumanjka, 80 g šećera, 200g čokolade za kuhanje, 80g mljevenog keksa (piškote), 2 kašike ruma, 1 kašika kiselog vrhnja, 2 bjelanca, cimet
Schokoladenstrudel
Zutaten für Teig:
500g Mehl, 30g Hefe, 2 EL Zucker, 2 Eigelb, Salz, 1/2 dl Öl, Milch 3 dl
Zutaten für die Füllung:
2 Eigelb, 80 g Zucker, 200 g dunkle Schokolade, 80 g gemahlene Kekse (Cookies) 2 EL Rum, 1 Esslöffel Sahne, 2 Eiweiß, Zimt
Chocolate pie
Ingredients for dough:
500g flour, 30g of yeast, 2 tablespoons sugar, 2 egg yolks, salt, 1/2 dl oil, milk 3dl
Ingredients for the filling:
2 egg yolks, 80 g sugar, 200 g dark chocolate, 80 g ground biscuits (cookies) 2 tablespoons rum, 1 tablespoon cream, 2 egg whites, cinnamon
Strudel au chocolat
Ingrédients pour la pâte:
500g de farine, 30g de levure, 2 cuillères à soupe de sucre, les jaunes d'œufs 2, sel, 1/2 dl d'huile, 3 dl de lait
Ingrédients pour la garniture:
2 jaunes d'oeufs, 80 g de sucre, 200 g de chocolat noir, 80 g de biscuits au sol (cookies) 2 cuillères à soupe de rhum, 1 cuillère à soupe de crème fraiche, 2 blancs d'œufs, la cannelle
Bosanski Burek - recept za sva vremena
BOSANSKI BUREK - Brand No 1 in B&H
Bosanski Burek Sarajevo
Burek za 5-6 osoba
Sastojci za tijesto;
100g brašna ( je 1500g tjesta ), so i mlaka voda
Burek für 5-6 Personen
Zutaten für den Teig;
100g Mehl (Teig 1500g), Salz und lauwarmes Wasser
Burek pour 5-6 personnes
Ingrédients pour la pâte;
100g de farine (pâte est 1500g), le sel et l'eau tiède
POGLEDAJTE Video recept za pripremu
Saftige Kuchen - Sočni kolač
Saftige Kuchen - Sočni kolač
Ovu delikatesu od kolača sam i prije više puta pripremala, ovaj put ga poklanjam vama na pripremu.
Jednostavan za pripremu svega 30 minuta,hlađenje kore 10 min
SASTAV Kora: 4 jaja, pola čaše ulja (1 dl), 2 kašike brašna, 1 prašak za pecivo, 100g mljevenih oraha, 100g kokosvog brašna i 100g suhih grožđica
Voda za preliv : 200g šećera i čaša vode (2 dl)
Glazura / Šlag pjena : 120g šećera u prahu, 2 kesice šlag pjene, 2dl mlijeka, 6 kašika oraha
Saftige Kuchen
Kruste: 4 Eier, eine halbe Tasse Öl (1 dl), 2 EL Mehl, 1 Backpulver, 100g gemahlene Walnüsse, Kokosmehl 100g und 100g Rosinen
Wasser für Topping: 200g Zucker und einem Glas Wasser (2 dl)
Schlagsahne: 120g Puderzucker, 2 Beutel Schlag Schäume, 2 dl Milch, 6 Esslöffel gemahlene Walnüsse
POGLEDAJTE Video recept sa jasnim postupkom pripreme
Ich habe dieses Video mit dem Video-Editor von YouTube (http://www.youtube.com/editor) erstellt.
Ćufte / meatballs
Čufte po starom receptu
Ćufte na bosanski način
Jelo za 4-5 osoba,vrijeme pripreme 30-tak minuta.
Sastav mesna smjesa;
750g friškog mljevenog mesa, 3 kašike brašna, 1 glavica luka, 2-3 češnja bijelog luka, 1 jaje, malo vode, malo soli i bibera
Sastav za sos ;
3 dl povlake, 2dl mlijeka,3 jaja, 2 češnja bijelog luka, sjeckani peršin, malo soli i malo kima u prahu
- izmješati 750 g mljevenog mesa, sjeckani crveni luk, sitno sjeckana 2-3 češnja bijelog luka, malo vode, malo soli i bibera
- dodati jaje i brašno,sve dobro izmješati
- ostavite da smjesa odstoji u frižideru 20-tak min.
- namastiti manju posudu za pečenje
- formirati duguljaste čufte
- za pripremu sosa izmješati sve sastojke za sos
- preliti gotove čufte sa sosom i kratko vratiti u ugašenu pećnicu
kao prilog prikazan je; prženi krompir s vegetom,predhodno kuhan
POGLEDAJTE Video recept za pripremu
https://www.youtube.com/watch?v=83WpaG5onP8&list=PLK2NeilA2PKz2i_wUaakNc_Gk_KpbsRU_&index=6
Ćufte na bosanski način
Jelo za 4-5 osoba,vrijeme pripreme 30-tak minuta.
Sastav mesna smjesa;
750g friškog mljevenog mesa, 3 kašike brašna, 1 glavica luka, 2-3 češnja bijelog luka, 1 jaje, malo vode, malo soli i bibera
Sastav za sos ;
3 dl povlake, 2dl mlijeka,3 jaja, 2 češnja bijelog luka, sjeckani peršin, malo soli i malo kima u prahu
- izmješati 750 g mljevenog mesa, sjeckani crveni luk, sitno sjeckana 2-3 češnja bijelog luka, malo vode, malo soli i bibera
- dodati jaje i brašno,sve dobro izmješati
- ostavite da smjesa odstoji u frižideru 20-tak min.
- namastiti manju posudu za pečenje
- formirati duguljaste čufte
- za pripremu sosa izmješati sve sastojke za sos
- preliti gotove čufte sa sosom i kratko vratiti u ugašenu pećnicu
kao prilog prikazan je; prženi krompir s vegetom,predhodno kuhan
POGLEDAJTE Video recept za pripremu
https://www.youtube.com/watch?v=83WpaG5onP8&list=PLK2NeilA2PKz2i_wUaakNc_Gk_KpbsRU_&index=6
Pogačice sa sirom - video recept
Danas vam pripremam Pogačice sa sirom - ovaj recept je tajnom čuvan
Ovome nećete moći odoljeti ,ukusne ,hrskave i jednostavne za pripremu !
Sastav;
Tijesto: 400g brašna, 200ml mlijeka, 5 kašika vode, 50g kvasca za kruh/hljeb, 70g maslaca , 2 jaja po malo soli i šećera
Nadjev: 250g sira (prikazan leerdammer) 2 žumanjka jaja i malo soli
premaz dva bjelanjka
-----------
Pastry with cheese
Composition;
Dough: 400g flour, 200ml milk, 5 tablespoons of water, 50g of yeast for bread, 70g of butter, 2 eggs, a little salt and sugar
Filling: 250g cheese (shown leerdammer) 2 yolks of eggs and a pinch of salt
coating; 2 egg whites
-------------
Gebäck mit Käse
Zusammensetzung;
Teig: 400g Mehl, 200 ml Milch, 5 EL Wasser, 50 g Hefe für Brot, 70 g Butter, 2 Eier, etwas Salz und Zucker
Füllung: 250g Käse (dargestellt Leerdammer) 2 Eigelb und eine Prise Salz
Beschichtung; 2 Eiweiß
Pâtisserie avec du fromage
composition;
Pâte: 400g de farine, 200 ml de lait, 5 cuillères à soupe d'eau, 50 g de levure de pain, 70 g de beurre, 2 oeufs, un peu de sel et de sucre
Garniture: 250g de fromage (de Leerdammer montré) 2 jaunes d'oeufs et une pincée de sel
revêtement; 2 blancs d'œufs
POGLEDAJTE Video recept za pripremu
Ich habe dieses Video mit dem Video-Editor von YouTube
Coconut cookies Kokos keksi - Padobranci
Kokos keksi Padobranci su neodoljivo vazdušasti i po tome su i dobili ime. Važno je da ih ne prepečete - držite se vremena i temperature pečenja.
Padobranci se tope u ustima, dok ih žvaćete se malo lepe za zube, ali ne smeju da budu "žilavi". Zbog toga ih čuvajte u plasitčnoj kutiji koja može dobro da se zatvori. Idealan sitni kolač za uz kafu, za posluženje na svečanostima, ili kada želite da se podsetite detinjstva.;
---BiH---SRB---HR--
Sastav;
smjesa za kekse; 3 bjelanca, 150g šećera u prahu,200g kokosovog brašna
za fil; 3 žumanjka, 100g margarina,150g šećera u prahu,100g čokolade za kuhanje
----- D ----
Zusammensetzung;
Mischung für Kekse; 3 Eiweiß, 150g Zucker, 200g Kokosmehl
für die Füllung; 3 Eigelb, 100 g Butter, 150 g Zucker, 100 g dunkle Schokolade
---GB---
Composition;
mixture for biscuits; 3 egg whites, 150g caster sugar, 200g coconut flour
for the filling; 3 egg yolks, 100g butter, 150g caster sugar, 100g
POGLEDAJTE Video recept s'jasnim prikazom pripreme
=========>>>>>
Padobranci se tope u ustima, dok ih žvaćete se malo lepe za zube, ali ne smeju da budu "žilavi". Zbog toga ih čuvajte u plasitčnoj kutiji koja može dobro da se zatvori. Idealan sitni kolač za uz kafu, za posluženje na svečanostima, ili kada želite da se podsetite detinjstva.;
---BiH---SRB---HR--
Sastav;
smjesa za kekse; 3 bjelanca, 150g šećera u prahu,200g kokosovog brašna
za fil; 3 žumanjka, 100g margarina,150g šećera u prahu,100g čokolade za kuhanje
----- D ----
Zusammensetzung;
Mischung für Kekse; 3 Eiweiß, 150g Zucker, 200g Kokosmehl
für die Füllung; 3 Eigelb, 100 g Butter, 150 g Zucker, 100 g dunkle Schokolade
---GB---
Composition;
mixture for biscuits; 3 egg whites, 150g caster sugar, 200g coconut flour
for the filling; 3 egg yolks, 100g butter, 150g caster sugar, 100g
=========>>>>>
Ice Cake - Ledena Torta - Gâteaux glace
Ice Cake - Ledena Torta - Gâteaux glace
Danas vam pripremam delikatesu Ledenu Tortu, brza i jednostavna za pripremu oko 25min.Jeftina svega 5-6 eura za sastojke.Tankih je kora, glazura je od kreme koja je sastavni dio svakog sladoleda a čokoladna krema finog "mekog" ukusa.
Video u HD kvaliteti
smjesa za koru ; 5 jaja, 5 kašika šećera 5 brašna,1 prašak za pecivo
čokoladna krema; 3 jaja, 170g šećera u prahu, 250g margarina, 1 kašika mlijeka 200g čokolade za kuhanje
Krema za Glazuru : 1/2 litre vrhnja za kuhanje i 150g šećera u prahu
GB-mixture in crust; 5 eggs 5 tablespoons sugar 5 flour, 1 baking powder
chocolate cream; 3 eggs, 170g caster sugar, 250g butter, 1 tablespoon milk 200g dark chocolate
Cream Glaze: 1/2 liter of cream and 150g caster sugar
D-Mischung in der Kruste; 5 Eier 5 EL Zucker 5 Mehl, 1 Backpulver
Schokoladencreme; 3 Eier, 170 g Zucker, 250 g Butter, 1 EL Milch 200 g dunkle Schokolade
Sahne Glasur: 1/2 Liter Sahne und 150g Puderzucker
F-Mélange dans la croûte; 5 œufs 5 cuillères à soupe de sucre à 5 la farine, la poudre à pâte 1
crème au chocolat; 3 oeufs, 170 g de sucre en poudre, le beurre 250g, 1 cuillère à soupe de lait 200g de chocolat noir
Crème Glaze: 1/2 litre de crème et 150 g de sucre en poudre
Danas vam pripremam delikatesu Ledenu Tortu, brza i jednostavna za pripremu oko 25min.Jeftina svega 5-6 eura za sastojke.Tankih je kora, glazura je od kreme koja je sastavni dio svakog sladoleda a čokoladna krema finog "mekog" ukusa.
Video u HD kvaliteti
smjesa za koru ; 5 jaja, 5 kašika šećera 5 brašna,1 prašak za pecivo
čokoladna krema; 3 jaja, 170g šećera u prahu, 250g margarina, 1 kašika mlijeka 200g čokolade za kuhanje
Krema za Glazuru : 1/2 litre vrhnja za kuhanje i 150g šećera u prahu
GB-mixture in crust; 5 eggs 5 tablespoons sugar 5 flour, 1 baking powder
chocolate cream; 3 eggs, 170g caster sugar, 250g butter, 1 tablespoon milk 200g dark chocolate
Cream Glaze: 1/2 liter of cream and 150g caster sugar
D-Mischung in der Kruste; 5 Eier 5 EL Zucker 5 Mehl, 1 Backpulver
Schokoladencreme; 3 Eier, 170 g Zucker, 250 g Butter, 1 EL Milch 200 g dunkle Schokolade
Sahne Glasur: 1/2 Liter Sahne und 150g Puderzucker
F-Mélange dans la croûte; 5 œufs 5 cuillères à soupe de sucre à 5 la farine, la poudre à pâte 1
crème au chocolat; 3 oeufs, 170 g de sucre en poudre, le beurre 250g, 1 cuillère à soupe de lait 200g de chocolat noir
Crème Glaze: 1/2 litre de crème et 150 g de sucre en poudre
POGLEDAJTE Video recept sa jasnim prikazom procesa pripreme
klikni da sliku ispod
Kinder Milchsnitte Video Rezept / selbst machen / einfach
Zutaten
Teig für die Kruste; 10 Eier, 10 EL Zucker, 10 Esslöffel Mehl, 1 Päckchen Vanillezucker, 4 Esslöffel Kakao, ein halbes Päckchen Backpulver,
Schlagsahne 1; 1/2 l Sahne, 4 EL Honig, 1 Päckchen Vanillezucker
Schlagsahne 2; 2 pack Sahne Schaum Pulver, 150 ml Milch, 4 Esslöffel Puderzucker
Sastojci
tijesto za Koru ; 10 jaja, 10 kašika šećera, 10 kašika brašna, 1 kesica vanilij šećera, 4 kašike kakao-a, pola kesice praška za pecivo,
Šlag Krema ; 1/2 l vrhnja za kuhanje, 4 kašike meda,1 kesica vanilij šećera
Šlag pjena ; 2 kesice šlag pjena u pudru, 150 ml mlijeka, 4 kašike šećera u prahu
Teig für die Kruste; 10 Eier, 10 EL Zucker, 10 Esslöffel Mehl, 1 Päckchen Vanillezucker, 4 Esslöffel Kakao, ein halbes Päckchen Backpulver,
Schlagsahne 1; 1/2 l Sahne, 4 EL Honig, 1 Päckchen Vanillezucker
Schlagsahne 2; 2 pack Sahne Schaum Pulver, 150 ml Milch, 4 Esslöffel Puderzucker
Sastojci
tijesto za Koru ; 10 jaja, 10 kašika šećera, 10 kašika brašna, 1 kesica vanilij šećera, 4 kašike kakao-a, pola kesice praška za pecivo,
Šlag Krema ; 1/2 l vrhnja za kuhanje, 4 kašike meda,1 kesica vanilij šećera
Šlag pjena ; 2 kesice šlag pjena u pudru, 150 ml mlijeka, 4 kašike šećera u prahu
POGLEDAJTE Video recept sa postupcima pripreme
Uštipci / salty Fritters
Uštipci : Doručak na balkanski naćin.
Trebate nešto na brzinu za ukućane,djecu a zatekli ste se bez kruha/hljeba kod kuće rješenje su "Uštipci" !
Sigurno ste oduvijek tražili perfektni recept za uštipke ?
Nakon što pogledate ovaj video,nećete ga više tražiti !
Sastojci; 500g brašna, 250g / 2 jogurta,4 jaja, 1 kašika kiselog vrhnja, 1/2 dl kisele vode, 1 kesica praška za pecivo, malo soli
-D-
Zutaten 500g Mehl, 250g / 2 Joghurt, 4 Eier, 1 EL saure Sahne, 1/2 dl Mineralwasser,1 Päckchen Backpulver, ein wenig Salz
-F-
ingrédients 500g de farine, 250g / 2 yaourts, 4 oeufs, 1 cuillère à soupe de crème fraîche, 1/2 dl d'eau minérale,
1 sachet de levure chimique,un peu de sel
-GB-
Ingredients 500g flour, 250g / 2 yogurt, 4 eggs, 1 tablespoon of sour cream, 1/2 dl of mineral water,1 sachet baking powder,a little salt
Pogledajte Video recept za pripremu
Trebate nešto na brzinu za ukućane,djecu a zatekli ste se bez kruha/hljeba kod kuće rješenje su "Uštipci" !
Sigurno ste oduvijek tražili perfektni recept za uštipke ?
Nakon što pogledate ovaj video,nećete ga više tražiti !
Sastojci; 500g brašna, 250g / 2 jogurta,4 jaja, 1 kašika kiselog vrhnja, 1/2 dl kisele vode, 1 kesica praška za pecivo, malo soli
-D-
Zutaten 500g Mehl, 250g / 2 Joghurt, 4 Eier, 1 EL saure Sahne, 1/2 dl Mineralwasser,1 Päckchen Backpulver, ein wenig Salz
-F-
ingrédients 500g de farine, 250g / 2 yaourts, 4 oeufs, 1 cuillère à soupe de crème fraîche, 1/2 dl d'eau minérale,
1 sachet de levure chimique,un peu de sel
-GB-
Ingredients 500g flour, 250g / 2 yogurt, 4 eggs, 1 tablespoon of sour cream, 1/2 dl of mineral water,1 sachet baking powder,a little salt
Pogledajte Video recept za pripremu
Pogačice sa povrćem / The biscuits with vegetables
Pogačice sa povrćem / The biscuits with vegetables
smjesa povrća za fil: 1 glavica luka,1 mrkva,1 paprika, 1 tikvica, par cjetova brokolija,so,biber i malo vegete
Tijesto ; 5000g brašna,malo soli,3 kašike umaslinovog ulja, pola kesice praška za pecivo, mlaka voda po potrebi
-D-
Mischungen von Gemüse für die Füllung: 1 Zwiebel, 1 Karotte, 1 Paprika, 1 Zucchini, ein paar cjet Brokkoli, Salz, Pfeffer und Gewürzen Trockengemüse
Zutaten für den Teig; 5000g Mehl, etwas Salz, 3 EL Olivenöl, ein halbes Päckchen Backpulver, lauwarmes Wasser
-F-
mélanges de légumes: 1 oignon, 1 carotte, 1 poivron, 1 courgette, un couple cjet brocoli, le sel, le poivre et légumes d'épices séchées
Ingrédients pour la pâte; 5000g de farine, un peu de sel, 3 cuillères à soupe d'huile d'olive, un demi-paquet de levure chimique, l'eau tiède
-GB-
mixtures of vegetables: 1 onion, 1 carrot, 1 capsicum, 1 zucchini, a couple cjet broccoli, salt, pepper and spice dried vegetables
Ingredients for the dough; 5000g of flour, a little salt, 3 tablespoons olive oil, half a pack of baking powder, lukewarm water
smjesa povrća za fil: 1 glavica luka,1 mrkva,1 paprika, 1 tikvica, par cjetova brokolija,so,biber i malo vegete
Tijesto ; 5000g brašna,malo soli,3 kašike umaslinovog ulja, pola kesice praška za pecivo, mlaka voda po potrebi
-D-
Mischungen von Gemüse für die Füllung: 1 Zwiebel, 1 Karotte, 1 Paprika, 1 Zucchini, ein paar cjet Brokkoli, Salz, Pfeffer und Gewürzen Trockengemüse
Zutaten für den Teig; 5000g Mehl, etwas Salz, 3 EL Olivenöl, ein halbes Päckchen Backpulver, lauwarmes Wasser
-F-
mélanges de légumes: 1 oignon, 1 carotte, 1 poivron, 1 courgette, un couple cjet brocoli, le sel, le poivre et légumes d'épices séchées
Ingrédients pour la pâte; 5000g de farine, un peu de sel, 3 cuillères à soupe d'huile d'olive, un demi-paquet de levure chimique, l'eau tiède
-GB-
mixtures of vegetables: 1 onion, 1 carrot, 1 capsicum, 1 zucchini, a couple cjet broccoli, salt, pepper and spice dried vegetables
Ingredients for the dough; 5000g of flour, a little salt, 3 tablespoons olive oil, half a pack of baking powder, lukewarm water
Pogledajte Video recept i proces pripreme
dobar tek svima
Ledene Kocke
Danas smo pripremili Ledene Kocke,najednostaviji i najbolji recept za ovaj kolač. Priprema ove delikatese je oko 40 min računajući i hlađenje kore Kolača od 10 min.
--Sastojci za koru:
10 bjelanjaka, 10 kašika šećera, 10 kašika brašna, 1 prašak za pecivo
--Sastojci žuta krema;
700ml mlijeka, 10 kašika šećera, 10 žumanjaka, 8 kašika gustina (može obično brašno u zamjenu), 200g margarina i 150g bijele kuhinjske čokolade
---Sastojci bijela krema;
120g šećera u prahu, 2 šlag pjene i 300ml mlijeka
Priprema;
Sastojci za koru / biskvit;
10 bjelanjaka, 10 kašika šećera, 10 kašika brašna, 1 prašak za pecivo
- razdvojiti bjelanjke od žumanjaka
- u bjelanjke jaja dodati 10 kašika šećera, miješati oko 2 min
- dodati prašak za pecivo i 10 kašika brašna
- potom sve miješati i izliti u tepsiju veličine oko 28x38
- peći u zagrijanoj pećnici na 200°C oko 20 min.
Sastojci za žuta kremu;
700ml mlijeka, 10 kašika šećera, 10 žumanjaka, 8 kašika gustina (može obično brašno u zamjenu), 200g margarina i 150g bijele kuhinjske čokolade
- kuhati mlijeko,1dl ostaviti za drugu smjesu
- u mlijeko dodati 10 kašika šećera
- u drugoj posudi izmiješati 10 žumanjaka, 8 kašika gustina i ostatak mlijeka
- potom ovu smjesu dodati u kuhano mlijeko
- pažnja !!! smanjiti temperaturu kuhanja,miješajte brzo da nebi smesa zagorjela
po potrebi ukloniti za vatre
- kremu preliti u plastičnu zdjelu
Sastojci za bijelu kremu ;
120g šećera u prahu, 2 šlag pjene i 300ml mlijeka
- mješati sa mikserom : 120g šećera u prahu, 2 šlag pjene i 300ml mlijeka
- u drugoj posudi izmiješati 200g margarina i 150g bijele kuhinjske čokolade
- potom dodati ovu smjesu u kremu od žumanjaka
- namazati na biskvit ,prvo žutu zatim bijelu kremu
- dekorirati po želji / na slici i videu prikazan lješnjak
Postupak pripreme pogledajte u punom formatu; klikom na VIDEO link https://www.youtube.com/watch?v=WjqUeUO8Vd0&list=PLK2NeilA2PKwuNaCSB27OielYbGxBq9Bk
Dobar tek
Sonntag, 12. Oktober 2014
Supa od sušenih vrganja
Supa od sušenih vrganja
Ova supa je prava delikatesa zato ne dvoumite se za pripremu
Ako već nemate sušenih vrganja ,jos nije kasno za jesensku berbu i susenje istih.
Juha za 5 osoba,sastav:
50g sušenih vrganja,so,2 mrkve,1 kocka za supu začini po želji (vegeta,biber) malo maslaca
Pripremite ovu izvrsnu juhu prateci Vido recept
Mittwoch, 8. Oktober 2014
5 Snažnih prirodnih antibiotika
5 Snažnih prirodnih antibiotika
Antibiotik je agent koji koji može u potpunosti uništiti patogene mikroorganizme (bakterije) ili zaustaviti njihov rast ili razmnožavanje, a da pri tome ne pričini značajnu štetu organizmu domaćina. Uz napredak medicine, većina današnjih antibiotika su zapravo hemijski spojevi nekoliko prirodnih supstanci, i prilikom upotrebe ovih lijekova, uvjek se treba posavjetovati sa ljekarom.
Ali šta učiniti ako, na primjer, u sred noći osjetite snažnu bol, kao što je zubobolja, ili neka druga upala? Velike su šanse da ne morate ići dalje od svoje kuhinje da pronađete antibiotik koji ne samo da može ublažiti bol, već vas može i potpuno izliječiti. Ovo su samo neki od prirodnih antibiotika koje (vjerovatno) imate u svojoj kuhinji:
5. Kadulja
“Zašto da umre čovjek kojem u vrtu raste kadulja?”, pitao se Hipokrat imajući na umu biljku koja se već hiljadama godina koristila kao antibiotik.
Kadulja (Salvia officinalis) je posebno dobra za grlo, respiratorne infekcije, kao i infekcije u ustima. Također je korisna za želučane infekcije i probleme u crijevima. Kadulja pomaže i pri smanjenju temperature, groznice i bolova u tijelu koji se javljaju na početku prehlade i gripe.
Arapi su, zajedno sa svima od Kineza do Rimljana, vjerovali da je kadulja ključ za dug život. To je ista ona kadulja koja se može pronaći u većini modernih domaćinstava i vrtova širom svijeta. Naučno je dokazano da ona ima umjerena, ali opsežna antibakterijska, antifungalna, i antivirusna svojstva, a danas se redovno koristi i prilikom proizvodnje nekoliko modernih lijekova.
4. Med
Med, u svojoj sirovoj formi, se koristio kao antibakterijsko sredstvo (antibiotik) mnogo prije nego što su razvijeni sintetički antibiotici, u kulturama širom svijeta, za razne rane i bolesti. Danas je i naučno dokazano da ovaj slatki lijek ima antifungalna i antibakterijska svosjstva, da može učinkovito izliječiti osip na koži, opekotine i ogrebotine, očistiti zube i usta od bakterija, te zaustaviti krvarenje desni, a učinkovit je u liječenju čireva i plikova.
Istraživanje objavljeno u 2010. godini u Journal FASEB-u po prvi put je objasnilo kako med ubija bakterije. Naime, istraživanja pokazuju da pčele proizvode protein defensin-1 koji dodaju u med, a upravo bi ovaj protein mogao postati i osnova za razvijanje novog, još snažnijeg lijeka za liječenje opeklina i kožnih infekcija, kao i razvijanje novih lijekova koji bi se borili protiv bakterija otpornih na trenutne antibiotike, poznatih kao superbakterije.
Prilikom tretiranja rana ili upala ovim prirodnim antibiotikom, vrlo je važno da odaberete pravi med. Tamniji med ima bolju antibakterijsku moć – i on mora biti u svojoj sirovoj formi, to jest, ne smije biti pasteriziran. Jedna od najučinkovitijih vrsta meda (antibakterijski gledano) je Manuka med, med koji dolazi sa Novog Zelanda od nektaraLeptospermum scoparium
Istraživanje objavljeno u 2010. godini u Journal FASEB-u po prvi put je objasnilo kako med ubija bakterije. Naime, istraživanja pokazuju da pčele proizvode protein defensin-1 koji dodaju u med, a upravo bi ovaj protein mogao postati i osnova za razvijanje novog, još snažnijeg lijeka za liječenje opeklina i kožnih infekcija, kao i razvijanje novih lijekova koji bi se borili protiv bakterija otpornih na trenutne antibiotike, poznatih kao superbakterije.
Prilikom tretiranja rana ili upala ovim prirodnim antibiotikom, vrlo je važno da odaberete pravi med. Tamniji med ima bolju antibakterijsku moć – i on mora biti u svojoj sirovoj formi, to jest, ne smije biti pasteriziran. Jedna od najučinkovitijih vrsta meda (antibakterijski gledano) je Manuka med, med koji dolazi sa Novog Zelanda od nektaraLeptospermum scoparium
3. Klinčić
Čak i danas, stomatolozi koriste ulje klinčića kao oralni antiseptik te za dezinfekciju korijenskih kanala (jako poznati miris koji se može osjetiti u skoro svakoj stomatološkoj ordinaciji). Eugenol, koji se nalazi u velikim količinama u klinčiću, važi kao primarni antimikrobni spoj ove biljke koji su dokumentovali mnogi naučnici širom svijeta.
Ako želite ublažiti zubobolju, dovoljno je da nekoliko minuta žvačete klinčić i bol može potpuno prestati u roku od dva sata. Ipak, klinčić je najefikasniji kada se od njega napravi ulje. Utvrđeno je da ulje klinčića posjeduje jako antifungalno djelovanje protiv gljivičnih patogena, odnosno, ovo ulje ubija više od 60 vrsta bakterija, 15 vrsta gljivica, plus nekoliko virusa (Journal of Antimicrobial Chemotherapy, 2004).
2. Cimet
U jednoj studiji koju je provela grupa hirurga, otkriveno je da cimet može ubiti većinu bakterija koje se nalaze u bolnicama, u drugoj studiji je otkriveno da cimet može ubiti i bakterije otporne na standardne antibiotike, a u trećoj, otkriveno je da je cimet smrtni neprijatelj opake bakterije Esherichia Coli.
Erdogan Ceylan, glavni istraživač na Kansas State University, je 1999. godine u svrhu istraživanja zarazio sok od jabuke sa oko milion E. Coli bakterija. Samo jedna kašičica cimeta je ubila 99.5% bakterija za tri dana, na sobnoj temperaturi (25 C). Kada je istoj količini cimeta dodao bilo 0,1% natrijeva benzoata ili kalijevog sorbata, odobrenih konzervansa, E. coli je uništena do nemjerljive razine. Broj bakterija koji je Erdogan dodao u ispitne uzorke bio je 100 puta veći od broja bakterija koje se obično nalaze u kontaminiranoj hrani.
“Ako cimet može nokautirati E. coli, jedan od najopakijih mikroorganizama koji se prenose hranom, on će sigurno ostaviti posljedice i na druge bakterije koje se prenose hranom, kao što su Salmonella i Campylobacter,” istaknuo je Daniel Y.C. Fung, doktor i profesor na Odsjeku za animalnu nauku i industriju na K-Stateu, koji je nadgledao istraživanje.
1. Češnjak / Bijeli luk
Od kako postoji pisana istorija, češnjak se spominje kao hrana. U vrijeme faraona, kada je Egipat bio na vrhuncu svoje moći, bijeli luk se davao radnicima i robovima koji su gradili velike piramide, kako bi se povećala njihova izdržljivost, snaga i najvažnije – da bi se zaštiti od bolesti. Ebers Papirus, egipatski medicinski dokument koji datira negdje oko 1.500 godina prije nove ere, spominje češnjak 22 puta kao lijek za razne bolesti. Hipokrat, Aristotel i Aristofan su spominjali važnost uporabe češnjaka, zapravo… češnjak se spominje u literaturi sve i jednog velikog drevnog kraljevstva: Babilona, Perzije, Grčke i Rima.
Češnjak dokazano liječi ili pomaže pri liječenju mnogih bolesti, a jedan od snažnih aktivnih sastojaka u njemu se zove Alicin – spoj koji pokazuje antibakterijska i anti-gljivična svojstva, a koji u samom češnjaku igra ulogu obrambenog mehanizma protiv napada štetočina. Naučnici su dokazali da Alicin uništava mnoge bakterije, među njima i neke od najopakijih, često otpornih na standardne antibiotike. “Alicin jednostavno buši ogromne rupe kroz MRSA,” tvrdi Ronald Cutler, profesor mikrobiologije na Sveučilištu u East Londonu, Engleska. (MRSA= zajednički naziv za vrste bakterija otpornih na širok spektar antibiotika, zbog čega ih je teško liječiti.)
Češnjak efikasno liječi zubobolju (dovoljno je isjeckati češnjak i staviti na bolni zub), uhobolju, kašalj, grlobolju, kao i mnoge druge bolesti ili upale
Freitag, 3. Oktober 2014
Rolovana Baklava
Rolovana Baklava
Rolovana baklava
baklava sa gotovim jufkam,sa i bez dodatka pistacija,samo 20 min za pripremu
Video recept: https://www.youtube.com/watch?v=LNDWEKpbNck&list=PLK2NeilA2PKweaj48BCT7amf6dtEbpTRC&index=9
Pisani recept;
Rolovana Baklava ,20min.za pripremu,video uz jasan prikaz pripreme uz koji ce te vrlo lako pripremiti vasu rolovanu baklavu !
Sastav;
1kg jufke za baklavu
400g mljevenih oraha,
200g mljevenih pistacija,
200g mljevenog keksa,
350g topljenog maslaca,
-izmješati orahe,keks i pistacije (2 kašike kokosa po želji)
-2 kore mazati rastopljenim maslacem,treču posipati sa več pripremljenom smijesom
-tepsiju / pleh predhodno namazati maslacem
-motati rolanjem
-rolne redati u pleh,napraviti završni preliv s'maslacem
-baklavu / rolne isjeći na širinu 5-6 cm
-peći u zagrijanoj pećnici na 220°C oko 15 min
-preliti sa smjesom 1/2 litra prokuhale vode i šečera,slatkoće po želji,
u mom slučaju je 300g šečera
-izvrstan ukus ovako pripremite baklave možete očekivati tek sljedećeg dana
Uspješnu pripremu vam želim
baklava sa gotovim jufkam,sa i bez dodatka pistacija,samo 20 min za pripremu
Video recept: https://www.youtube.com/watch?v=LNDWEKpbNck&list=PLK2NeilA2PKweaj48BCT7amf6dtEbpTRC&index=9
Pisani recept;
Rolovana Baklava ,20min.za pripremu,video uz jasan prikaz pripreme uz koji ce te vrlo lako pripremiti vasu rolovanu baklavu !
Sastav;
1kg jufke za baklavu
400g mljevenih oraha,
200g mljevenih pistacija,
200g mljevenog keksa,
350g topljenog maslaca,
-izmješati orahe,keks i pistacije (2 kašike kokosa po želji)
-2 kore mazati rastopljenim maslacem,treču posipati sa več pripremljenom smijesom
-tepsiju / pleh predhodno namazati maslacem
-motati rolanjem
-rolne redati u pleh,napraviti završni preliv s'maslacem
-baklavu / rolne isjeći na širinu 5-6 cm
-peći u zagrijanoj pećnici na 220°C oko 15 min
-preliti sa smjesom 1/2 litra prokuhale vode i šečera,slatkoće po želji,
u mom slučaju je 300g šečera
-izvrstan ukus ovako pripremite baklave možete očekivati tek sljedećeg dana
Uspješnu pripremu vam želim
Pratite Video ispod i napravite vašu rolovanu baklavu
Pizza Puž
- Pizza Puž / Pizza Snail
- pogledajte Video recept
- Ova pizza je porijeklom iz Maroka i Alžira. Takodjer se priprema sa tunjevinom na isti način
- Sastojci za nadjev ;
- 300ml povlake,100g rendanog sira,2 kašike maslinovog, 3 rendana kisela krastavca (veličine kao na slici),100g mozarele sira i malo soli
- Sastojci za jufku ;
- pola kile brašna,dva žumanca,malo germe/kvasca za kruh,topla voda ili mlijeko, 2 kašike maslinovog ulja i malo soli. Ostaviti tijesto 30-tak minuta odstoji
Pogledajte video recept ispod i napravite istu pizzu
Pizza Puž / Pizza Snail
This pizza is originally from Morocco and Algeria. Also prepares with tuna in the same way
------------------English-----------------------
Ingredients for the filling;
300ml dashes, 100g minced cheese, 2 tablespoons olive oil, grated 3 gherkins (size as shown),100g mozzarella, and a pinch of salt
Preparation of phyllo pastry;
a pound of flour, two egg yolks, a little yeast, warm water or milk, 2 tablespoons of olive oil and a little salt. Leave the dough about 30 minutes to rest.
Abonnieren
Posts (Atom)