Freitag, 2. Oktober 2015

Lješnjak trouglići

Još jedan recept iz njemačkih pekara.Prhko tijesto koje se topi u ustima sa prelivom karamelizovanih lješnjaka.Uz ovaj recept je priložen Video za pripremu !




  • Tijesto : 
  • 450 g brašna, 2 žličice praška za pecivo, 200g šećera, 
  • 2 vanilij' šećera,2 jaja, 4 kašike vode, 200g maslaca
  • Fil :
  • 300g maslaca,300 šećera, 4 vanilij šećera, 
  • 6 kašike vode, 200g krupno mljevenih lješnjaka ,400g g sitno mljevenih lješnjaka, 
  • 5 kašika marmelade kajsije,100g crne kuhinjske čokolade

video za pripremu https://www.youtube.com/watch?v=NthEdklCtgM&index=20&list=PLK2NeilA2PKw_LYKDJ1AFxCBh7zkhdeRl
Priprema tijesta;
- pomiješati brašno i prašak za pecivo
- dodati vanilij šećer,šećer,maslac i jaja
- sve dobro izmješati spiralnim kašikama miksera
- dodati vodu
- zatim tjesto ručno mjesiti sa malo brašna
- tjesto formirati u duguljast oblik,umotati i ostaviti narednih 30 min. u hladnjak
Priprema Fila
- rastopiti maslac sa šećerom
- malo zatim dodati sitno i krupno mljevene lješnjake
- sve dobro izmješati na umjerenoj temperaturi
-ohladiti 10-tak minuta u drugoj posudi
Priprema kolača
- tijesto razviti na veličinu tepsije
- kod formiranja oblika biskvita koristiti nož za obrezivanje,
komadićima tjesta popuniti djelove u kojima ga nedostaje
- jednakomjerno namazati marmeladu
- zatim jednakomjerno rasporediti smjesu lješnjaka
- peći u zagrijanoj pećnici 180°C oko 25 min.
- kolač ohladiti 30 min,rezati na trougliće 8-10 cm
- dekorirati umakanjem 2 od 3 vrha trouglića u
rastopljenu čokoladu
- ostavite lješnjak trougliće neko vrijeme na papiru
- puno uspjeha kod pripreme vam želim
- lajkujte ovaj video ako vam se sviđa,hvala
Pogledajte pripremu za ovaj desert uz Video klikom na https://www.youtube.com/watch?v=NthEdklCtgM&index=20&list=PLK2NeilA2PKw_LYKDJ1AFxCBh7zkhdeRl                                                  

Donnerstag, 1. Oktober 2015

Šiš ćevap u sosu

Šiš ćevap u sosu,idealna recept za pripremu Šiš ćevapa sa teletinom u sosu povrća.



Sastojci

  5 osoba                                                                                                                                                            
  • 800g teletine,300g različitih paprika, dvije repe (krompira), dvije glavice luka, dvije mrkve,bijeli luk, peršin, biber,so ostalo: štapići ražnjići 15 cm
  •                                                                   
  • - isjeći meso veličine 2-3 cm
  • - paprike i luk isjeći na četvrt, potom poprečno
  • - meso i rezano povrće nataknuti na ražnjiće
  • Priprema sosa u večoj šerpi gdje mogu stati ražnjići !
  • - za sos upotrijebiti; ostatak paprike, dvije repe (krompir), dvije glavice luka, dvije mrkve,bijeli luk, peršin
  • - poredati ražnjiče
  • - dodati soli,biber i vodu
  • - kuhati oko pola sata
  • - dodati malo crvene paprike 
  • - u kuhano povrće dodajte 1,5 kašiku gustina sa malo vode
  • - poslužiti uz neku tjesteninu,kuhani krumpir ili kao u našem slučaju sa rižom
  •                                                            pogledate pripremu sa VIDEO receptom https://www.youtube.com/watch?v=HeIQRUN9h9Y&index=24&list=PLK2NeilA2PKweaj48BCT7amf6dtEbpTRC  

  •          
  •                                                                                                      

Rođendanski mramor kolač/kuglof

Idealan za proslavu rođendana vašeg djeteta ! Priložen Video za pripremu.Sigurno ste nekad bili u dilemi koji kolač pripremiti da počastite drušvo vašeg mezimca / mezimice u vrtiću ,školi ili kući, a da pritom nemorate misliti na mrlje na odjeći djece....

Sastojci

  10 osoba
  • Tijesto 300g maslaca, 275g šećera, 1 valilij šećer, 4 jaja, 375g brašna, 1 prašak za pecivo, 3 kašike mlijeka, 1 isjeckana banana
  • dodatak za crni dio tijesta 20g kakaoa, 20g šećera, 2 i po kašike mlijeka








                                                                                                                  Priprema                                                                                                                                                                             -izmješati maslac sa šećerom,
-dodati vanilij šećer i banane (ako su tvrde malo ih ugnječite),sve izmješati
-dodavati jaja jedno po jedno,mješajući svako oko pola minute
- prosijavajući dodati izmješano brašno sa praškom za pecivo,
-dodati mlijeko,sve izmješati,
-namastiti kalup sa maslacem i posuti brašnom,
-3/4 tijesta rasporediti u kalup,
-u preostalo tijesto dodati kakao,šećer i mlijeko,izmješati
-kakao tjesto rasporediti po sredini kalupa
-uvrtanjem viljuške pokrenuti tijesto sa strana                                                                                           -peći u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 50 min.
-posuti sa malo šećera u prahu
-ukrasiti čokoladnim bombonicama u boji
Čitavu pripremu za ovaj kolač pogledajte na VIDEO receptu
klikom na https://www.youtube.com/watch?v=fZhg8VXj1bk&list=UUg_GxNOpxom8Cv7m2-JYZiQ



Kremisimo Torta

Kremisimo Torta / Kola.Jedna prava  delikatesa i kalorijska bomba... Pripremite ovu delikatesu za rođendan,blagdane,novu godinu ili neku drugu priliku- Pripremu pripremu u HD video kvaliteti.


Sastojci

  8 osoba
  • jednu od dvije crne kore 2X 4 jaja, 4 kašike šećera, 1,5 kašika griza, 3 kašike kakaoa, pola žličice praška za pecivo
  • Bjelu kora: 6 bjelanjaka, 300g šećera, 1 kašika griza, 1 kašika sirćeta
  • Fil krema 6 žumanjaka, 250g šećera u prahu, 200g bijele čokolade za kuhanje, 1 vrečica šlag kreme od vanilije, 50 ml mlijeka
  • Spoljašnja / bijela krema 3 vrećice šlag pjene, 200 ml mlijeka, 4 kašike šećera
  • posuti sa malo mljevenih lješnjaka i mrvicama čokolade
  • PRIPREMA  2 crne kore / biskvita :


  • mutiti jaja sa šećerom,
    izmješati prašak za pecivo sa grizom
    miksati griz sa smjesom jaja
    dodati kakao i sve dobro izmješati
    namastiti posudu sa uljem i posuti brašnom
    preporučeni promjer tepsije 25-30 cm
    peći u zagrijanoj pećnici 180°C oko 10 min.
  • Priprema  Bjele kore / biskvita
             
    dodati griz i sirće, sve dobro izmješati kao što je prikazano na videu
    prilikom pećenja bijela kora ce ispucati i narasti do 7-8 cm 'mutiti bjelanjke sa šećerom
                                                       
    Detaljan prikaz pripreme za ovu Tortu pogledajte uz VIDEO 

  • Priprema -Fil kreme
    umutiti šlag kremu sa mlijekom
    mutiti dobro,kao što je prikazano na Videu
    sastaviti i izmješati šlag kremu i smjesu
    jaja i šećera u prahu,
    dodati rastopljenu bijelu čokoladu i sve dobro izmješati
    - Bjela krema
    sastaviti sve sastojke
    potom sve dugo mješati u snijeg
    - Sastaviti tortu crna kora-fil krema-bijela kora-fil krema-crna kora
    -jednakomjerno rasporediti bijelu kremu spolja,
    - posuti sa malo mljevenih lješnjaka i mrvicama čokolade
    Detaljan prikaz pripreme za ovu Tortu pogledajte uz VIDEO 





Mittwoch, 30. September 2015

Jeftini ručak sa krompirom i paprikama

Idealan za proslavu rođendana vašeg djeteta ! Priložen Video za pripremu.Sigurno ste nekad bili u dilemi koji kolač pripremiti da počastite drušvo vašeg mezimca / mezimice u vrtiću ,školi ili kući, a da pritom nemorate misliti na mrlje na odjeći djece....

Sastojci

  10 osoba
  • Tijesto 300g maslaca, 275g šećera, 1 valilij šećer, 4 jaja, 375g brašna, 1 prašak za pecivo, 3 kašike mlijeka, 1 isjeckana banana
  • dodatak za crni dio tijesta 20g kakaoa, 20g šećera, 2 i po kašike mlijeka








                                                                                                                  Priprema                                                                                                                                                                             -izmješati maslac sa šećerom,
-dodati vanilij šećer i banane (ako su tvrde malo ih ugnječite),sve izmješati
-dodavati jaja jedno po jedno,mješajući svako oko pola minute
- prosijavajući dodati izmješano brašno sa praškom za pecivo,
-dodati mlijeko,sve izmješati,
-namastiti kalup sa maslacem i posuti brašnom,
-3/4 tijesta rasporediti u kalup,
-u preostalo tijesto dodati kakao,šećer i mlijeko,izmješati
-kakao tjesto rasporediti po sredini kalupa
-uvrtanjem viljuške pokrenuti tijesto sa strana                                                                                           -peći u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 50 min.
-posuti sa malo šećera u prahu
-ukrasiti čokoladnim bombonicama u boji
Čitavu pripremu za ovaj kolač pogledajte na VIDEO receptu
klikom na https://www.youtube.com/watch?v=fZhg8VXj1bk&list=UUg_GxNOpxom8Cv7m2-JYZiQ



Kuhane Mahune / Boranija

Za sezonu koja dolazi ili prolazi, pripremam vam i prikazujem varivo kuhane mahune/boranija,sa malo krompira i mrkve.Prizna'ču moje su iz prodavnice i nisu kao one kao one što će mnogi ubrati iz svoje bašte / vrta i pripremiti. Uz ovaj rcept je priložen video kako pripremiti ovo jelo !



Sastojci

  5 osoba
    1. - 1kg mahuna / boranije 500g junećeg - -- mesa (ili pilećih bataka) - 2 mrkve /šargarepe - 5 komada krompira - 2 crvene paprike - 2 glavice luka 3 češnja bijelog luka - 4 kašike kečapa ( u zamjenu paradajz sos ili malo ajvara )  -vegeta, biber, so, mljevena crvena paprika,- ulje - 1 kašika gustina / škrobnog brašna
  • PRIREMA ;
  • - meso isjeći na komadiće od 4-5 cm
    - u malo veču šerpu zagrijati ulje
    - dodati sjeckani luk i meso
    - na blagoj vatri sve kuhati,dodavati malovode po potrebi
    - nakon što sve povrće dobro operemo
    - mahune trgati na veličinu 3-4 cm a ostalo povrće malo krupnije isjeći
    - dodati povrće slijedećim redosijedom mahune - mrkva - krompir - crvenu papriku - krupno sjeckani bijeli luk -
    - zatim sve ostale začine
    - i na kraju kečap ili u zamjenu paradjaz sos ili ajvar
    - sve kuhati na blagoj vatri oko 1h vremena,
    dodavati vodu po potrebi
    - povremeno promiješati ali lagano da ne "gnječite" povrće
    - u malo vode umutiti 1 kašiku gustina
    - preliti gotovo varivo ,sve skupa lagano promiješati
    - gotovo jelo poslužiti odma'
    idealno uz kiselo vrhnje ili salatu paradajza
    - dobar tek i uspješnu pripremu vam želim
    Čitavu pripremu pogledajte uz snimak klikom nahttps://www.youtube.com/watch?v=zbAVFeX19mI&index=1&list=PLK2NeilA2PKwEueQcZHraboIMJguIu5Nq


Dienstag, 29. September 2015

Pekmez / džem od šljive - jednostavni recept

Sačuvajte vitamine. kuhajte džem svega 4-5 minuta koristeći želirni šećer,isto tako sa običnim šećerom ne kuhajte previše dugo,prateći video pripremite vaš ovogodišnji pekmez / džem od šljiva koji če vam poslužiti za pripremu omiljenih punjenih peciva !Uz ovaj recept je priložen video za pripremu.

duplim klikom na sliku otvorite je u punoj veličini

Priprema;
- šljive oprati i povaditi koštice
- šljive posuti sa šećerom
- sve skupa dobro izmješati 
- posudu zatvoriti i ostaviti da odstoji oko 12h, (da prenoći)
- slijedeći dan iscijediti limun 
- šljive koje su pustile sok zagrijati u dovoljno velikoj posudi za kuhanje
- dodati sok limuna
- voće za pekmez sa želirnim šećerom se kuha 4 min.
ako koristite obični šećer, kuhati duže do željene gustoče
- poklopce staklenki sterilizovati u ključaloj vodi,a staklenke / galone u mikrovalnoj pećnici
- pekmez sipati u vrele staklenke
- pune staklenke / galone okrenuti naopačke
uspješnu pripremu vam želim

(y) podijelite ili lajkajte ovaj recept / način pripreme,kako bi i vaši prijatelji saznali za njega

Slatka vekna i mufini sa šljivama

Slatka vekna i mufini sa šljivama kao iz prodavnice.Mekog i sočnog biskvita iznutra,obloženog hrskavom korom.Ne dvoumite se dugo da pripremite ovaj ukusni kolač!Uz ovaj recept je priložen video za pripremu.

klikom na sliku otvorite je u punoj veličini

Sastojci

  • ukupni sastojci.; 
  • - 800g šljiva, 
  • - 560g brašna, 
  • - 300g šećera, 


- 120g maslaca, 

- 2 jaja, 
- 1 prašak za pecivo, 
- 1 vanilij šećer, 
- 360 ml soka od narandže ili pomorandže (cijeđeni ili iz tetra paka)

Priprema;
-odabrati dobro zrele šljive,
-oprati ih i izrezati na komadiće srednje veličine
-izmješati brašno i prašak za pecivo
-dodati šećer i vanilij šećer,sve skupa izmješati
-dodati maslac,usitnjen
-utrljavati sve skupa dok tjesto ne postane mrvičasto
-dodati jaja i sok, te ručno mjesiti tjesto
-kalup dobro namastiti sa maslacem i posuti s'brašnom
-u tjesto umiješati sjeckane šljive
-ja koristim kalup za veknu i mufine,naravno mogu i drugi oblici
-peći u dobro zagrijanoj pećnici na 180°C oko 50 min.,ovisno o pećnici
-mufine svakako peći kraće vremena
-kolač je idealan za poslužiti kad se ohladi
-ne dvoumite se dugo da pripremite ovaj ukusni kolač
-uspješnu pripremu vam želim
čitavu pripremu za ovaj kolač / veknu pratite uz video,klikom na ==>>https://www.youtube.com/watch?v=qpUrd8tOXNY&list=PLK2NeilA2PKwrN7ycodSXlVoUNI9_yDDP&index=22