Samstag, 21. November 2015

Domaći omač / rezanci - na dva načina,recept

prikazujem pripremu ručnim razvijanjem i mašinskim razvlačenjem tjesta
i recept za jedan od načina pripreme rezanaca

potrebni sastojci za tjesto:
- 400g brašna
- 2 čitavih svježih jaja i plus 2 žumanjka jajeta
- 4 kašike vode

- izmješati navedene sastojke za tjesto
- mjesiti tjesto
- tjesto je dosta suho,ako budete dodavali dodatno vodu,sasvim po malo
- tjesto držati u plastičnoj vrečici najmanje 30 min
može i čitav dan
- tjesto podijeliti na dvije jufke
- kod ručnog razvijanja oklagijom,tjesto rastirati po dužini oklagije
- jufku dodatno natezati oklagijom i pažljivo natezati prstima
- jufku sušiti na tekstilnom stolnjaku / čaršafu za pitu
- kod mašinskog razvlačenja jufke neče se dobiti tako tanka jufka
ovakva priprema je brža i jednostavnija
rezanci su deblji a ukus je isti kao i kod onih razvijanih oklagijom
- jufke takođe sušiti
- ako se sredina koja je tanja previše brzo suši, premotajte rubove u sredinu
- omač rezati na širinu 1 - 1,5 cm
- razmotati rezance za dodatno sušenje
- ako se ne kuhaju odma', rezance treba dovoljno osušiti
- držati u papirnoj vrečici ili zatvorenoj posudi u prostoru bez vlage
- za pripremu kuhanih rezanaca skuhati vodu sa malo soli i ulja
- u ključalu vodu dodati rezance
- kuhati oko 5 min.
voda ne treba sasvim da uvrije
poslužiti odmah
začiniti sa mješavinom vrelog maslaca i mljevene crvene paprike
uspješnu pripremu i dobar tek vam želim
na slici ovdje, ovaj omač / rezanci su posluženi uz pohovano bijelo meso
Pogledajte video za pripremu