Sonntag, 7. Februar 2016

Kruna pletenica - božićni kolač

Ova pletenica u zapadnim zemljama se često priprema za božić, takođe se nalazi u večim pekarama kao stalni proizvod tokom čitave godine.Porijeklom je iz istočne Evrope ali je jevreji svojataju za svoju.Kao fil za ovu pletenicu možete u zamjenu upotrebiti i druge čokoladne namaze,med,i drugo.Donosim vam odabrani recept uz Video za pripremu,koji je priložen na linku ispod recepta.

sastav za tjesto;
- 265 g brašna za kolače
- 1 kesica suhog kvasca za pecivo
- 50 g smeđeg šećera
- 85 g maslaca
- 85 ml vode
- 1 jaje
- ribane korice limuna i naranđe
- malo soli
- kašičica arome naranče ili druge po želji

sastav za fil;
- 100 g krupno mljevenih lješnjaka
- 65 g crne kuhinjske čokolade
- 60 g maslaca
- 25 g šećera u prahu
- 15 g kakao-a
- 1 kašika šećera

sirup za preliv;
- 130 g šećera
- 80 ml vode

priprema ;
- rastopiti kvasac u mlijeku
- dodati smeđi šećer i ribane korice naranče i limuna,
- dodajem aromu naranđe,vi po želji
- zatim dodati brašno i zamjesiti tjesto
- za mjesiti koristim spiralne kašike miksera
može ručno ili mješalicom za tjesto
- dodati omekšani maslac
- tjesto treba da odstoji oko 2 h
- otprilike 2 h poslije tjesto ponovo mijesiti
- zamotano u pl. foliju držati u frižideru

pripremu fila
- rastopiti maslac i čokoladu,
- dodati šećer,šećer u prahu,zatim kakao i mljevene lješnjake
- znači ovaj fil pripremate ako za fil ne koristite
gotovi čokoladni namaz,nutelu,med ili drugo
- tjesto ponovo mjesiti s'malo brašna
- tjesto razviti u četvrtast oblik
- jednakomjerno rasporediti fili ili gotov namaz
- motati rolanjem
- prerezati uzdužno na pola
- prerezane dijelove motati u pletenicu
- kalup namazati maslacem i posuti sa malo brašna
u nedostatku kalupa pletenicu pecite na plehu
- posuti sa malo mljevenih lješnjaka
- prekriti i ostaviti na sobnoj temp. narednih 20 min. da naraste
za preliv; kuhati vodu i šećer
pletenicu peći u zagrijanoj pećnici na 170°C oko 25-30 min.
uspješnu pripremu vam želim
VIDEO ZA PRIPREMU klikom na;

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

vaš komentar odražava vaš karakter