Sonntag, 7. Februar 2016

Lješnjak torta - desert delikatesa

Jednostavna za pripremu,idealna za sve prilike,malo kalorična.Uz ovaj recept je priložen video kako pripremiti ovu tortu.

sastojci za tijesto
- 8 jaja
- 10 kašika šećera
- 6 kašika mekog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 50 g crne kuhinjske čokolade

sastav za kremu:
- 200 g šećera u prahu
- 3 vrećice vanilin šećera
- 150 g maslaca
- 100 g bijele kuhinjske čokolade
- 250 g  mljevenih lješnjaka
- 2,5 dl mlijeka
- 2 dl slatkog vrhnja

dekoracija
- 1 dl slatkog vrhnja, čokoladne mrvice, ljesnjaci ...

- razdvojiti žumanca od bjelanjaka
- dodati šećer, sve dobro izmješati
- umiješati prašak za pecivo u brašno
- potom dodati u smjesu žumanjaka i sve izmješati
- dodati rastopljenu čokoladu
- umutiti bjelance u čvrst snijeg
- potom sastaviti sa smjesom žumanjaka i sve lagano ručno izmješati
- kalup za biskvit namastiti sa maslacem i posuti s'malo brašna
- peći u zagrijanoj pećnici na 160°C, 20-25 min.

za nadjev
- kuhati mlijeko, šećer u prahu, vanilin šećer,
- dodati maslac i bjelu kuhinjsku čokoladu
zagrijati da prokuha i mješati za ne zagori oko 2-3 min.
-kad sve prokuha dodati mljevene lješnjake
- u drugu posudu izmješati 2 dl slatkog vrhnja / vrhnja za kuhanje
ako koristite ovaj šlag za dekoraciju dodati dodatnih 1 dl vrnja za kuhanje
- odvojiti trečinu šlaga za dekoraciju torte,dodati po želji šećera u prahu
-ostatak izmješati sa prokuhanom smjesom lješnjaka
- koru prerezati na pola
- ako ne koristite obuč za torte kremu dobro ohladiti
sastaviti tortu po redoslijedu kora -krema,kora - krema,
ostatkom kreme namazati tortu sa strane
- posuti sa malo čokolade u mrvicama
ili tortu dekorirajte po sopstvenoj želji
- dodati lješnjake i malo bjele rendane čokolade
ovaj put sam ovu tortu pripremila mužu za rođendan
uspješnu pripremu vam želim
VIDEO za pripremu,klikni i otvori =>>

nasa i vasa facebook stranica https://www.facebook.com/BosanskaTradicionalanKuhinja

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

vaš komentar odražava vaš karakter