Sonntag, 7. Februar 2016

STOLLEN - njemački bozićni kolač

Stollen na bazi mliječnog namaza,mlijeka i maslaca.Šećerne narančine kore i šećerne limunove kore ako vam je problem nabaviti možete ih i sami pripremiti.Uz ovaj recept je priložen video za pripremu na linku ispod recepta.
sastav;
- 250 g grožđica
- 470 g brašna
- 20 g kvasca za kruh
- 100 g šećera
- 120 ml mlijeka
- 200g maslaca
- 200 mliječnog namaza ili pavlaka min. 20% masnoče
- malo soli
- 100 g mljevenih badema
- 50 krupno sjeckanih ili u listićima badema
- 50 g šećerne narančine kore
- 100 g šećerne limunove kore
- 1 kašičica arome badema
- 1 kašičica arome narandže
- 1 kašičica mljevenog morskog oraha
- 1 kašičica cimta
- šećer u prahu za dekoraciju

Priprema;
- kvasac rastopiti sa malo mlijeka,dodati malo šećera,10- tak minuta da odstoji
- dodati ostatak šećera i mlijeka
- zatim dodati so i zamijesiti tjesto
- dodati maslac i mliječni namaz,mljeveni badem i ostale sastojke,mješati spiralnim kašikama miksera
- i na kraju dodati listiće badema i suhe grožđice,ručno miješati
- tjesto ostaviti na sobnoj temperaturi da naraste oko 1 h
- tjesto potom mijesiti sa malo brašna i ostaviti narednih 1 h da naraste
- kalup namastiti sa maslacem i posuti sa malo brašna
- u nedostatku kalupa formirati duguljasti hljeb i uzdužno ga malo razrezati
- peći na plehu u zagrijanoj pećnici na 170°C oko 1 h
- za premaz rastopiti maslac sa malo šećera u prahu
- posuti sa malo više šećera u prahu
uspješnu pripremu i srećan / sretan bozić vam želim

VIDEO za pripremu =>>

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

vaš komentar odražava vaš karakter