Sonntag, 7. Februar 2016

Tropezan desert

Tropezan je slatko pecivo s okusom cvijeta naranče, koje je ispunjeno mješavinom kreme vrhnja i desert kreme sa jajima i maslacem.
Desert je proslavio poljakinju Aleksandru Micku, nakon što je u francuskom gradu St.Tropezu otvorila slastičarnu i prezentirala recept njene bake,koji je donijela na listiću papira.

sastav za tjesto;
- 190 g brašna
- 7 kašika mlijeka
- 110 g maslaca / butera
- 7 g kvasca za kruh / hljeb
- 2 jaja
- 25 g šećera
- aroma narandže i vanilije
sastav za kremu:
1/3 žuta desert krema:
- 4 žumanjka
- 1 vanilij šećer
- 100 g šećera
- 55 g gustina
- 450 ml mlijeka
- rendana korica narandže
2/3 šlag krema:
- 200 ml vrhnja za kuhanje
3/3 želatin:
- 1 kesica svijetlog želatina
- 2 kašike šećera

za premaz 1 jaje,malo soli i krupni šećer za posipanje
- u mlakom mlijeku rastopiti kvasac i šećer
- zatim dodati kvasac i jaja u posudu s'brašnom
- dodati maslac i aromu narandže i vanilije
- zamijesiti tjesto ručno ili mašinski
- ostaviti da naraste na sobnoj temperaturi
priprema žute desert kreme 1/3
- zagrijati mlijeko, oko 0,5 dl ostaviti za razmutiti gustin
- u drugoj posudi izmješati jaja, šećer, vanilij šećer i rendanu koricu narandže
- dodati aromu po želji i ostatak mlijeka
- dodati gustin i sve dobro izmješati
- potom dodati smjesu u vrelo mlijeko
- mješati detaljno i brzo,obratiti pažnju da ne zagori !
- u momentu kad se zgusne ukloniti sa vatre
- kremu ohladiti u drugoj posudi, da ne zagori od vrele posude

- tjesto malo mjesiti s'malo brašna
- potom ostaviti u tepsiji / kalupu za pečenjena sobnoj temperaturi narednih 1h vremena ,veličina prikazanog kalupa 25cm
- za premaz umutiti 1 jaje s'malo soli
- jednakomjerno premazati tjesto i posuti sa krupnim šećerom
u zamjenu može tucana kocka
- isto tako se može posuti sa listićima badema
- peći u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 25 min.
priprema 3/3 želatin
- u 5 kašika vode razmutiti želatin
- u drugoj posudi prokuhati 100 ml vode
- dodati dvije kašike šećera i pustiti sve da prokuha
- u prokuhalu vodu izliti želatin i sve zajedno ukuhati
- priprema šlag kreme:
- umutiti u snijeg 200 ml vrhnja za kuhanje ili u zamjenu;                            
  1 vrećicu šlag pjene umutiti sa 125 ml mlijeka
- zatim sastaviti žutu desert kremu ,šlag pjenu i mlak želatin
sve dobro izmješati i ostaviti da se dobro ohladi
- biskvit prerezati tako da donji dio sadrži 2/3 biskvita
- jednakomjerno rasporediti kremu
- kolač možete kušati odmah, idealnog je okusa slijedečeg dana
uspješnu pripremu vam želim
čitavu pripremu pogledajte uz video klikom na link https://www.youtube.com/watch?v=rrsOrsfGJOI&index=33&list=PLK2NeilA2PKyRg3RUPvqvwsDXvo0dAPN0


nasa facebook stranica https://www.facebook.com/BosanskaTradicionalanKuhinja

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

vaš komentar odražava vaš karakter