Dienstag, 29. September 2015

Kadunini butići

Kadunini butićiOvo jelo je izumljeno prije mnogo vremena u kuhinji sultanovog dvora. Kao i mnoga druga turska jela koja senzualno podsječaju na dijelove ljudskog tjela,i ove pljeskavice su dobile ime po svom izgledu.Uz ovaj recept je priložen video za pripremu.

Sastojci

  6 osoba
  • ukupni sastojci.; - 900 g junećeg mljevenog mesa od buta - 200 g riže - 200 brašna - 2 glavice crvenog luka - 4 jaja - 100 g rendanog sira - vezica svježeg peršina - so', biber, - vegeta i bijeli luk po želji
  • - rižu skuhati sa vodom
    - sitno isjeckani luk i bijeli luk pržiti na vrelom ulju
    - dodati polovicu mesa, sve pržiti
    - peršin isjeckati i dodati u ostatak mesa
    - dodati biber, so i suhe začine
    - umotati i čuvati u frižideru
    - kuhanu rižu i prženo meso ohladiti
    - sastaviti kuhanu rižu, prženo meso i mesnu smjesu sirovog mesa,
    na ovaj način butići neče ostati nepečeni a ni presuhi
    - dodati sir i sve skupa dobro izmješati
    - odprilike od smjese koliko staje u šaku formirati pljosnate duguljaste butiće
    - uvaljati u brašno i potom u jaja
    - pržiti na vrelom ulju,preokretati više puta
    - kadunini butići su tako lagani za jelo,
    imaju poseban ukus,ukus nečeg novog, kojeg prepuštam da sami otkrijete
    video za pripremu =>>https://www.youtube.com/watch?v=gXgm9VRouc8&list=PLK2NeilA2PKweaj48BCT7amf6dtEbpTRC&index=28




Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

vaš komentar odražava vaš karakter