Kadunini butićiOvo jelo je izumljeno prije mnogo vremena u kuhinji sultanovog dvora. Kao i mnoga druga turska jela koja senzualno podsječaju na dijelove ljudskog tjela,i ove pljeskavice su dobile ime po svom izgledu.Uz ovaj recept je priložen video za pripremu.
Sastojci
6 osoba- ukupni sastojci.; - 900 g junećeg mljevenog mesa od buta - 200 g riže - 200 brašna - 2 glavice crvenog luka - 4 jaja - 100 g rendanog sira - vezica svježeg peršina - so', biber, - vegeta i bijeli luk po želji
- - rižu skuhati sa vodom
- sitno isjeckani luk i bijeli luk pržiti na vrelom ulju
- dodati polovicu mesa, sve pržiti
- peršin isjeckati i dodati u ostatak mesa
- dodati biber, so i suhe začine
- umotati i čuvati u frižideru
- kuhanu rižu i prženo meso ohladiti
- sastaviti kuhanu rižu, prženo meso i mesnu smjesu sirovog mesa,
na ovaj način butići neče ostati nepečeni a ni presuhi
- dodati sir i sve skupa dobro izmješati- odprilike od smjese koliko staje u šaku formirati pljosnate duguljaste butiće- uvaljati u brašno i potom u jaja
- pržiti na vrelom ulju,preokretati više puta
- kadunini butići su tako lagani za jelo,
imaju poseban ukus,ukus nečeg novog, kojeg prepuštam da sami otkrijete
video za pripremu =>>https://www.youtube.com/watch?v=gXgm9VRouc8&list=PLK2NeilA2PKweaj48BCT7amf6dtEbpTRC&index=28
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen
vaš komentar odražava vaš karakter