Dunavski Valovi - recept iz snova za ovu poznatu delikatesu od višanja
Sastoji se od idealnog svjetlog i tamnog biskvita sa "ljuckastim" višnjama,presvučen sa svijetlom vanilij puding kremom,koja je zatim obložena prelivom čokolade.
Ove odabrane komponente i boje komponenti daju mu zavidan izgled i ukus,tako da se svrstava među najbolje kolače od višanja ikad napravljene !
Po originalnom pekarskom receptu ! Uz ovaj recept je priložen video za pripremu !
-sastav za pecivo :
250g maslaca
200g šećera
1 vanilij šećer
5 jaja
375g brašna
3 žličice praška za pecivo
20g kakao-a
1 kašika mlijeka
-voćna smjesa;
700g očiščenih i ocijeđenih višnji,
1 vanilij šećer,3 kašike smeđeg šećera
(ili višnje iz kompota,bez drugih dodataka)
-za puding kremu potrebno;
1 kesica vanilij pudinga
500 ml mlijeka
100g šećera
250g omekšanog margarina ili u zamjenu maslaca
-za čokoladni preliv potrebno:
200 g čokolade za kuhanje
2 kašike ulja
-u jednoj večoj posudi izmiješati maslac sa šećerom i vanilij šecerom
-mješajući dodavati jaja, po jedno u razmacima oko 1 min
-u brašno umješati prašak za pecivo
-potom ga prosijavajući dodati u smjesu ,sve skupa izmješati
-tepsiju dobro namastiti maslacem i posuti sa brašnom
-oko 2/3 tjesta jednakomjerno rasporediti u tepsiju
-u preostali dio tjesta dodati prosijani kakao
-dodati mlijeko i sve dobro izmješati
-dobiveno kakao tjesto pažljivo bez puno pritisaka,
jednakomjerno rasporediti po bijelom tjestu
-sastaviti i izmješati: višnje, smeđi šećer i vanilij šećer
-smjesu s'višnjama rasporediti po tjestu
-sa laganim pritiskom izravnati, kao što je i potrebno nekolicima višanja će potonuti u tjesto
-peći u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40 min.
-ubodom provjeriti,dali je pecivo pečeno,kolač dobro ohladiti
-nakon što se kolač i puding dobro a čokolada djelimično ohlade,
mazati i oblikovati kolač
-prvo mazati puding
-i na kraju preliti topljenom čokoladom
-kolač odma izrezati na kocke,prije nego što se čokolada sasvim ohladi
priprema pudinga:
-prokuhati 400ml mlijeka
-u preostalih 100ml rastopiti prašak pudinga
-u mlijeko dodati šećer
-nakon što prokuha mlijeko ukloniti za vatre i dodati smjesu pudinga
-ubrzano miješati do gotovog pudinga
-u međuvremenu izmješati margarin,sastaviti sa pudingom i ponovo mješati
-s'ovim bi puding bio gotov
priprema čokoladnog preliva
-na pari rastopiti čokoladu
-u rastopljenu čokolado dodati ulje,sve izmješati
kolač je isvrstan,ne dvoumite se mnogo da ga pripremite
uspješnu pripremu vam želim
pripremu za ovaj kolač,pogledajte uz Videorecept
pripremu za ovaj kolač,pogledajte uz Videorecept klikom na https://www.youtube.com/watch?v=ALpZkenErAA&index=13&list=PLK2NeilA2PKwrN7ycodSXlVoUNI9_yDDP
Sastoji se od idealnog svjetlog i tamnog biskvita sa "ljuckastim" višnjama,presvučen sa svijetlom vanilij puding kremom,koja je zatim obložena prelivom čokolade.
Ove odabrane komponente i boje komponenti daju mu zavidan izgled i ukus,tako da se svrstava među najbolje kolače od višanja ikad napravljene !
Po originalnom pekarskom receptu ! Uz ovaj recept je priložen video za pripremu !
-sastav za pecivo :
250g maslaca
200g šećera
1 vanilij šećer
5 jaja
375g brašna
3 žličice praška za pecivo
20g kakao-a
1 kašika mlijeka
-voćna smjesa;
700g očiščenih i ocijeđenih višnji,
1 vanilij šećer,3 kašike smeđeg šećera
(ili višnje iz kompota,bez drugih dodataka)
-za puding kremu potrebno;
1 kesica vanilij pudinga
500 ml mlijeka
100g šećera
250g omekšanog margarina ili u zamjenu maslaca
-za čokoladni preliv potrebno:
200 g čokolade za kuhanje
2 kašike ulja
-u jednoj večoj posudi izmiješati maslac sa šećerom i vanilij šecerom
-mješajući dodavati jaja, po jedno u razmacima oko 1 min
-u brašno umješati prašak za pecivo
-potom ga prosijavajući dodati u smjesu ,sve skupa izmješati
-tepsiju dobro namastiti maslacem i posuti sa brašnom
-oko 2/3 tjesta jednakomjerno rasporediti u tepsiju
-u preostali dio tjesta dodati prosijani kakao
-dodati mlijeko i sve dobro izmješati
-dobiveno kakao tjesto pažljivo bez puno pritisaka,
jednakomjerno rasporediti po bijelom tjestu
-sastaviti i izmješati: višnje, smeđi šećer i vanilij šećer
-smjesu s'višnjama rasporediti po tjestu
-sa laganim pritiskom izravnati, kao što je i potrebno nekolicima višanja će potonuti u tjesto
-peći u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40 min.
-ubodom provjeriti,dali je pecivo pečeno,kolač dobro ohladiti
-nakon što se kolač i puding dobro a čokolada djelimično ohlade,
mazati i oblikovati kolač
-prvo mazati puding
-i na kraju preliti topljenom čokoladom
-kolač odma izrezati na kocke,prije nego što se čokolada sasvim ohladi
priprema pudinga:
-prokuhati 400ml mlijeka
-u preostalih 100ml rastopiti prašak pudinga
-u mlijeko dodati šećer
-nakon što prokuha mlijeko ukloniti za vatre i dodati smjesu pudinga
-ubrzano miješati do gotovog pudinga
-u međuvremenu izmješati margarin,sastaviti sa pudingom i ponovo mješati
-s'ovim bi puding bio gotov
priprema čokoladnog preliva
-na pari rastopiti čokoladu
-u rastopljenu čokolado dodati ulje,sve izmješati
kolač je isvrstan,ne dvoumite se mnogo da ga pripremite
uspješnu pripremu vam želim
pripremu za ovaj kolač,pogledajte uz Videorecept
pripremu za ovaj kolač,pogledajte uz Videorecept klikom na https://www.youtube.com/watch?v=ALpZkenErAA&index=13&list=PLK2NeilA2PKwrN7ycodSXlVoUNI9_yDDP
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen
vaš komentar odražava vaš karakter