Freitag, 25. Dezember 2015

Zeljanik sa špinatom

Zeljanik sa špinatom




jelo za 5 - 6 osoba, sastojci za tijesto;
600g brašna, 200ml mlijeka, 150 ml vode, 3 kašike ulja,
20 kvasca za kruh / hljeb, malo soli
za nadjev potrebno;
500g špinata, oko 300g rendanog sira,
200g mladog sira, 2 kašike maslinovog ulja,
2 žumanjka jaja, 120g mozarella sira (ili 3 kašike pavlake )
za premaz; 1 žumanjak i 1 kašika ulja,
- izmješati so i brašno
- rastopiti kvasac sa malo vode
- sastaviti i izmješati mlako mlijeko,mlaku vodu i ulje
- zamjesiti tjesto,i ostaviti da naraste na sobnoj temperaturi oko 25 min.
- odaberite i operite listove špinata,rezanjem malo ga usitnite
- dodati sir,rendani sir,žumanjke jaja i malo soli,sve izmješati
- tjesto malo mjesiti,te podijeliti na dva nejednaka djela u odnosu 3:2
- od večeg dijela razviti podlogu za zeljanik / pogaču
- rasporediti nadjev
- po želji rasporediti komadiće mozarelle
- potom prekriti za drugom razvijenom jufkom
- narezati na nekoliko mjesta zeljanik da se ne piri
- premazati sa smjesom žumanjka i ulja
- peći u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20 min.
- poslužiti tek kad se malo ohladi i "otpusti"
poslužiti uz jogurt ili kiselo vrhnje
Video recept pogledajte na https://www.youtube.com/watch?v=bTZ1IKxKIUs&index=19&list=PLK2NeilA2PKwEueQcZHraboIMJguIu5Nq



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

vaš komentar odražava vaš karakter