Freitag, 3. Oktober 2014

Rolovana Baklava

Rolovana Baklava

Rolovana baklava
baklava sa gotovim jufkam,sa i bez dodatka pistacija,samo 20 min za pripremu

Video recept: https://www.youtube.com/watch?v=LNDWEKpbNck&list=PLK2NeilA2PKweaj48BCT7amf6dtEbpTRC&index=9
Pisani recept;
Rolovana Baklava ,20min.za pripremu,video uz jasan prikaz pripreme uz koji ce te vrlo lako pripremiti vasu rolovanu baklavu !
Sastav;
1kg jufke za baklavu
400g mljevenih oraha,
200g mljevenih pistacija,
200g mljevenog keksa,
350g topljenog maslaca,
-izmješati orahe,keks i pistacije (2 kašike kokosa po želji)
-2 kore mazati rastopljenim maslacem,treču posipati sa več pripremljenom smijesom
-tepsiju / pleh predhodno namazati maslacem
-motati rolanjem
-rolne redati u pleh,napraviti završni preliv s'maslacem
-baklavu / rolne isjeći na širinu 5-6 cm
-peći u zagrijanoj pećnici na 220°C oko 15 min
-preliti sa smjesom 1/2 litra prokuhale vode i šečera,slatkoće po želji,
u mom slučaju je 300g šečera
-izvrstan ukus ovako pripremite baklave možete očekivati tek sljedećeg dana
Uspješnu pripremu vam želim



Pratite Video ispod i napravite vašu rolovanu baklavu


Pizza Puž

  • Pizza Puž / Pizza Snail

  •  

  •  pogledajte Video recept

  • Ova pizza je porijeklom iz Maroka i Alžira. Takodjer se priprema sa tunjevinom na isti način
  • Sastojci za nadjev ;
  • 300ml povlake,100g rendanog sira,2 kašike maslinovog, 3 rendana kisela krastavca (veličine kao na slici),100g mozarele sira i malo soli 
  • Sastojci za jufku ;
  • pola kile brašna,dva žumanca,malo germe/kvasca za kruh,topla voda ili mlijeko, 2 kašike maslinovog ulja i malo soli. Ostaviti tijesto 30-tak minuta odstoji



Pogledajte video recept ispod i napravite istu pizzu


Pizza Puž / Pizza Snail

This pizza is originally from Morocco and Algeria. Also prepares with tuna in the same way

------------------English-----------------------
Ingredients for the filling; 
300ml dashes, 100g minced cheese, 2 tablespoons olive oil, grated 3 gherkins (size as shown),100g mozzarella, and a pinch of salt
Preparation of phyllo pastry; 
a pound of flour, two egg yolks, a little yeast, warm water or milk, 2 tablespoons of olive oil and a little salt. Leave the dough about 30 minutes to rest.

Donnerstag, 5. Juni 2014

SIRNICA

Sirnica / Burek sa sirom

Priprema "prave"sirnice je sa torotanom sirom i domaćim kajmakom.
Za one koji žive u inostranstvu možete koristiti običnu povlaku i druge sireve kao onaj marke Gazi.
Za poliv preporučujemo vrhnje za kuhanje.
Uspješnu pripremu vam želimo i dobar apetit.



>> Pratite video recept i napravite sami Sirnicu <<
                                         
                                              Uspješnu pripremu vam želimo i dobar apetit.

Zemičke punjene sa mesom

Zemičke punjene sa smjesom mljevenog junećeg mesa i povrća
Sastav za tijesto :  
3 jaja,1l mlijeka, oko pola kg krompir pire, 1kg brašna, 1 čaša ulja, malo soli ,kvasac za kruh 0,25g/ 
Mesna smjesa :
mljeveno juneće meso ,rendani sir i povrće po izboru

Pratite Video recept i napravite Zemičke punjene sa mesom

                                                   DOBAR TEK /  PRIJATNO

Juneći / goveđi Gulaš

Juneći / goveđi Gulaš Poznato jelo sa Balkana na bosanski način.
Najbolji recept pomoću kojeg vrlo lako možete i sami pripremiti vaš Gulaš
JELO ZA 5 OSOBA
600g mesa junećeg mesa,3-4 glavice crvenog luka, bijelog luka, crvena paprika,biber ,so,  gustin

                                                  Juneći / goveđi Gulaš - Video recept
DOBAR TEK / APETIT

Dienstag, 3. Juni 2014

MASNI SIR

Za Masni sir od1 kg potrebno vam je 6 litara kravljeg svježeg mlijeka i 2 kašike sirila / maje za sir
Postupak pripreme kao na video-u

Video pravljenje masnog sira u uslovima običnog domaćinstva.Pratite video i napravite vaš masni sir.
Idealan za jesti uz pečeni krompir.

Pratite video i napravite Masni Sir
                                                  Dobar tek /apetit vam želimo

BOSANSKI GRAH SA SUHIM MESOM

                                                              PRIPREMA
Kako pripremiti Grah čorbu po bosanskom običaju sa suhim mesom ili drugim,jednostavno čak i za one koji ga nisu nikad pripremali,nista nemozete pogresiti. 
Ovaj šareni grah mozete kupiti u Bosni i Hercegovini ili u nekim evropskim prodavnicama naravno
ako ste u mogućnosti da nabavite domači svijetlo-zeleni "grah kukuruzar"pripremljeni grah će biti još ukusniji
SASTAV :
sirovi grah, suho meso,sirovo meso po izboru,malo brašna,crvena paprika,biber ,crveni luk itd.




Bosanski grah čorba 


Bosanski grah čorba -Video recept 

ŠPINAT ZELJANICA

Za sve ljubitelje i za one koji žele napraviti,detaljan prikaz kako napraviti Pitu zeljanicu od špinata s dodatkom kukuruznog brašna.Video recept 



>> VIDEO RECEPT <<
                                        Pratite Video recept i napravite Pitu zeljanicu od špinata

KAKAO KOCKE

Kakao Kocke - uz Video recept
Sastav:
8 jaja, 2 čaše šećera, 2 čaša brašna, 6 kašika kakao-a, 
2 vanilij šečera, 2 kesica kvasca , 8 kašike mlijeka, čokolada za kuhanje 150g 
plus 2 čaše mlijeka za preliv



                                                                      composition: 
8 eggs, 2 cups sugar, 2 cups flour, 6 tablespoons cocoa, 2 vanilla sugar, 
2 packets of yeast, 8 tablespoons milk, cooking chocolate 150g, 
plus two glasses of milk for dressing

Montag, 2. Juni 2014

JUNEĆI / GOVEĐI GULAŠ

JUNEĆI / GOVEĐI GULAŠ

Juneći / goveđi Gulaš Poznato jelo sa Balkana na bosanski način,
Najbolji recept pomoću kojeg vrlo lako možete i sami pripremiti vaš Gulaš.
SASTAV : juneće / goveđe meso moze i zarebrica ali ako imate mogucnost uzmite od kvalitetnijih dijelova,stavite dosta luka,koristite gustin i nemozete pogrijesiti.Dobar tek i pozdrav vam ! 
DOBAR TEK
                                          slika; Juneći  Gulaš s'krompir pirom

                                       Pratite Video recept i napravite vaš Gulaš

















BAKLAVA TROUGLI / SASMA

                                                        BAKLAVA TROUGLI / SASMA 
                                                              Recept plus Video recept



Priprema Baklave Trougli,jednostavno i brzo.
Dovoljno je imati lisnate kore i orase,bilo koji  gosti vas nemogu iznanaditi jer je priprema svega 15 min.
Dobar tek vam zelimo
Sastojci:
500g lisnate kore, oko 300g mljevenih oraha, 3 kašike kokosovog brašna, pola cijeđenog limuna , 300 g šecera 0,75 l vode
Stari naziv zaovu Baklavu je Sasma







Pratite video recpt i napravite Baklavu trougli / Sasma

ROLAT OD JAGODA

ROLAT OD JAGODA
 Sastav plus Video recept

Vrlo ukusan kolač,prava delikatesa.
Pratite video i napravite vaš rolat 
PPIPREMA: 
 6 jaja izmješati sa 6 kašika šećera potom dodati 5 kašika brašna s'pola žlice praška za pecivo,Izliti sljesu u tepsiju i peći u zagrijanoj pećnici na 200°C 5 min. 
KREMA za dekoraciju,
izmiješati ;1 šlag kremu od jagoda, 
priprema unutarnje kreme;iscijediti 1 limun na 400g jagoda,
500g sira maskapone izmješati s a150g šećera u prahu  sve sastaviti 
na kraju malo sitnog badema za ukus i dekoraciju
Pratite video recept i napravite Rolat od Jagoda http://youtu.be/yiOA2wZC3_E