Sonntag, 7. Februar 2016

Magični vanilija kolač

Zaista zaslužuje naziv koji nosi iz više razloga: čudnovatog je tjesta, prilikom pečenja neobično se diže i krema se sama odvoji u sredinu kolača, magičnog je ukusa, jednostavan za pripremu,a ostalo otkrijte sami gledajući Video recept na:

sastav;
- 4 jaja
- 120 g šećera u prahu ili običnog
- 120 g otopljenog maslaca
- 120 g brašna
- 1/2 litre mlijeka
- 1 vanilij šećer
- 1 kašičica arome po želji
- malo soli
priprema:
- razdvojiti žumanjke od bjelanjaka
- dodati malo soli u bjelanjke
- bjelanjke izmješati u snijeg
- u žumanjke dodati šećer u prahu,vanilij šećer, te sve dobro umutiti
- dodati aromu po želji i topljeni maslac
- dobro izmješati
- dodati prosijano brašno
- mješati ručno
- dodati polovinu snijega bjelanjaka i dalje ručno mješati
- dodati ostatak prosijanog brašna i ručno mješati
- mješajući dodavati postepeno mlijeko
- i zadnje dodati ostatak snijega bjelanjaka
- dobro ručno izmiješati
- miješati dugo, tjesto se neče u potpunosti sastaviti i ostaće pjenasto
- kalup namazati maslacem i posuti sa malo brašna
- kao što se vidi tjesto je ostalo pjenasto
- peći u zagrijanoj pećnici na 170°C oko 60 min.
važno ! kolač povremeno okretati da jednakomjerno naraste
- kolač prvo ohladiti malo na sobnoj teperaturi a potom u frižideru
- ohlađen kolač posuti s'malo više šećera u prahu
u sredini kolača formirala se krema a spolja kora
čitavu pripremu pogledajte uz video klikom na =>>

uspješnu pripremu vam želim
nemojte zaboraviti dodati lajk za ovaj video recept
facebook stranica https://www.facebook.com/BosanskaTradicionalanKuhinja

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

vaš komentar odražava vaš karakter