Kolač idealnog biskvita, koji i nakon više dana stajanja ostaje ukusan. Ukus če svakako ovisiti i od vašeg izbora sorte kruške za kolač.Uz ovaj recept je priložen i video recept za pripremu.
sastav za tjesto:
- 180 g šećera
- 220 g crne čokolade za kuhanje
- 70 ml vrhnja za kuhanje
- 175 g maslaca / butera
- 6 jaja
- pola praška za pecivo
- 120 g mljevenih badema
- 60 g brašna
- 2 kašicice kakao-a
- 5 krušaka
sastav za glazuru:
- 120 g vrhnja za kuhanje
- 120 g crne čokolade za kuhanje
Priprema:
- čokoladu za tjesto rastopiti
- razdvojiti žumanjke jaja od bjelanjaka
- u bjelanjke dodati nekoliko kašika šećera, te ih umutiti u snijeg
- u žumanjke dodati ostatak šećera i izmješati
- dodati maslac i ponovo mješati
- zatim dodati rastopljenu čokoladu i ručno mješati
- potom dodati šalicu vrhnja za kuhanje
- sastaviti brašno i prašak za pecivo
- dodati brašno kao i kakao u smjesu tjesta
- te dodati mljeveni badem i sve skupa ručno mješati
- dodati snijeg bjelanjaka i sve ručno dobro izmješati
- oguljene kruške potopiti čitave u kolač ili isječene na četvrtinu
- moja preporuka za početnike isječene na četvrtinu
- u mom slučaju čitave kruške očistiti i poravnati im dno
- kalup ili tepsiju namastiti maslacem i posuti sa malo brašna
- izliti nekolicinu tjesta pa poredati kruške
- da bi izbjegli da se kruške ne iskrenu prilikom pečenja,
preporučujem opciju da ih izrežete na četvrtinu !!!
- izliti ostatak tjesta
- peći u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 60 min.
- za glazuru rastopiti 120 g crne čokolade i 120 g vrhnja za kuhanje
- uspješnu pripremu vam želim
Video za pripremu =>>
facebook stranica https://www.facebook.com/BosanskaTradicionalanKuhinja
- 180 g šećera
- 220 g crne čokolade za kuhanje
- 70 ml vrhnja za kuhanje
- 175 g maslaca / butera
- 6 jaja
- pola praška za pecivo
- 120 g mljevenih badema
- 60 g brašna
- 2 kašicice kakao-a
- 5 krušaka
sastav za glazuru:
- 120 g vrhnja za kuhanje
- 120 g crne čokolade za kuhanje
Priprema:
- čokoladu za tjesto rastopiti
- razdvojiti žumanjke jaja od bjelanjaka
- u bjelanjke dodati nekoliko kašika šećera, te ih umutiti u snijeg
- u žumanjke dodati ostatak šećera i izmješati
- dodati maslac i ponovo mješati
- zatim dodati rastopljenu čokoladu i ručno mješati
- potom dodati šalicu vrhnja za kuhanje
- sastaviti brašno i prašak za pecivo
- dodati brašno kao i kakao u smjesu tjesta
- te dodati mljeveni badem i sve skupa ručno mješati
- dodati snijeg bjelanjaka i sve ručno dobro izmješati
- oguljene kruške potopiti čitave u kolač ili isječene na četvrtinu
- moja preporuka za početnike isječene na četvrtinu
- u mom slučaju čitave kruške očistiti i poravnati im dno
- kalup ili tepsiju namastiti maslacem i posuti sa malo brašna
- izliti nekolicinu tjesta pa poredati kruške
- da bi izbjegli da se kruške ne iskrenu prilikom pečenja,
preporučujem opciju da ih izrežete na četvrtinu !!!
- izliti ostatak tjesta
- peći u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 60 min.
- za glazuru rastopiti 120 g crne čokolade i 120 g vrhnja za kuhanje
- uspješnu pripremu vam želim
Video za pripremu =>>
facebook stranica https://www.facebook.com/BosanskaTradicionalanKuhinja
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen
vaš komentar odražava vaš karakter