Prvi put pripremam po receptu turskog kuhara Mehmeta Kaya.Uz ovaj recept je priložen video za pripremu.
Sastojci
10 osoba- tjesto - 250 g brašna - 75 g šećera u prahu - 150 g maslaca - 10 g praška za pecivo,
- preliv - 750 ml vode - 500 g šećera - kesica limunovog šećera ili par kriški limuna
- premaz 1 žumanjak jajeta
priprema preliva;
- kuhati šećer i vodu
- preliv ukuhati za 1/3 , znači sa 750 na oko 500 ml vode
- u ukuhani preliv dodati limunov šećer ili kriške limuna,
ohladiti ga 10-tak min.
- kuhati šećer i vodu
- preliv ukuhati za 1/3 , znači sa 750 na oko 500 ml vode
- u ukuhani preliv dodati limunov šećer ili kriške limuna,
ohladiti ga 10-tak min.
Priprema tjesta;
- pomiješati brašno, šećer u prahu, praška za pecivo, griza i vanilij šećer
- sve ove praškaste smjese na suho izmješati
- dodati maslac izrezan na tanke šnite i jaja
- mijesiti ručno ili koristiti mikser sa spiralnim kašikama
- tjesto treba da odstoji 20-tak min. u frižideru
- tjesto koje je odstojalo je prilično mecavo
- tjesto mjesiti dodavajući postepeno brašna dok ne izgubi ljepljivost
- tjesto isjeći na 25 ili 30 jednakih komada,u ovom slučaju 25
- drugi način: tjesto možete deblje razviti i izrezati na romb-ove <>
- dobro namasiti tepsiju / pleh
- formirati loptice
- pritisnuti ih malo da se pomjeraju
- napravite otiske sitnim okruglim predmetom / čepom po želji
- premazati slatke kapice 1 žumanjkom jajeta
- vrh ukrasiti pistacijama, makom ili polovicama lješnjaka
- peći u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20 min.
- preliti vrele Şekerpare / slatke šnite sa prelivom
- obavezno ih poklopite
- idealnog su ukusa kad se dobro ohlade
- uspješnu pripremu vam želim
Pratite pripremu uz Video klikom na
- sve ove praškaste smjese na suho izmješati
- dodati maslac izrezan na tanke šnite i jaja
- mijesiti ručno ili koristiti mikser sa spiralnim kašikama
- tjesto treba da odstoji 20-tak min. u frižideru
- tjesto koje je odstojalo je prilično mecavo
- tjesto mjesiti dodavajući postepeno brašna dok ne izgubi ljepljivost
- tjesto isjeći na 25 ili 30 jednakih komada,u ovom slučaju 25
- drugi način: tjesto možete deblje razviti i izrezati na romb-ove <>
- dobro namasiti tepsiju / pleh
- formirati loptice
- pritisnuti ih malo da se pomjeraju
- napravite otiske sitnim okruglim predmetom / čepom po želji
- premazati slatke kapice 1 žumanjkom jajeta
- vrh ukrasiti pistacijama, makom ili polovicama lješnjaka
- peći u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20 min.
- preliti vrele Şekerpare / slatke šnite sa prelivom
- obavezno ih poklopite
- idealnog su ukusa kad se dobro ohlade
- uspješnu pripremu vam želim
Pratite pripremu uz Video klikom na
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen
vaš komentar odražava vaš karakter