Kolač po profesionalnom pekarskom receptu,fine hrskave kore,koji "odiše" limunom. Priložen video za pripremu.
Sastojci
4 osobe
sastojci za tjesto 80g maslaca, 150g šećera, 200g brašna, 3 jaja, pola praška za pecivo, 1 dl mlijeka, sitno rendana kora i sok jednog limuna
-izmješati maslac sa šećerom i mlijekom,
-u drugu posudu izmješati jaja,limunov sok i rendanu koru limuna,
-sastaviti miksanjem ove dvije smjese i brašno sa praškom za pecivo
-namazati kalup / posudu sa dosta maslaca i posuti sa brašnom,
uliti tijesto u kalup
-peći u zagrijanoj pećnici na 180°C 40-50 min. ovisno kakvu koru kolača želite
Nijemci ga nazivaju Potopljeni jabukov kolac,ili brzi jabukov kolac,a francuzi ga nazivaju i Tortom od Jabuka
Jabukov brzi kolač za svega 20 minuta pripreme.
Sastav; 4 jabuke,4 jaja,1 limun, 250g margarina,250g šećera,30 kašika brašna, 1 prašak za pecivo,za premaz 5 kašika marmelade po izboru
- ugnječiti margarin pa dodati šećer,izmiješati pa dodati 4 jaja
- sastaviti 30 kašika brašna i 1 prašak za pecivo
- potom sastaviti sa smjesom od margarina
- jabuke oguliti i isjeći na 4 dijela
- nauljiti tepsiju i posuti s malo brašna
- izliti tijesto u tepsiju
- jabuke isjeći na šnite i potopiti u tijesto
- limun iscijediti po jabukama
- peći u zagrijanoj pećnici, 20 min na 200°C i 15 min na 150°C
- za Preliv;
zagrijati 3 kašike mlijeka i dodati 5 kašika
- gotov kolač preliti sa prelivom
- vratiti kolač kratko u toplu pećnicu na oko 5 min
pratite pripremu za ovaj kolač uz Video klikom na
https://www.youtube.com/watch?v=QFf9mPt_ezE&list=PLK2NeilA2PKwrN7ycodSXlVoUNI9_yDDP&index=23
Priprema piletine sa rižom na provjereni naćin! Povrće daje riži ukus i šarenilo, a meso je idealno pećeno....Uz ovaj recept priložen je video za pripremu.
Sastojci
5 osoba
1 pile, 500g riže, 2 glavice luka, 2-3 češnja bijelog luka (ili mljeveni suhi), 1 mrkva,1 crvena paprika, maslac (ulje), mljevena crvena paprika, vegeta, biber i malo soli
PRIPREMA;
-isjeći pile
ja ću ovaj put, poleđinu pileta ostaviti za supu, za neku drugu priliku ostale komade upotrijebit ću za današnje jelo -namastiti posudu,te nakon što poredamo meso,posuti ga sa vegetom,mljevenom crvenom paprikom,sa malo bibera i soli -meso malo uvaljati u začine,potom začiniti ga i sa druge strane -meso peći na 200°C oko 10 min -crvenu papriku,mrkvu i luk sitno isjeći -dodati jednu kocku pileće supe u prokuhalu 1l vode -u međuvremenu meso je djelimično pećeno, dodati opranu rižu i povrće na meso -prekriti alu folijom -peći na 250°C oko 20 min -otkriti foliju i vratiti u pećnicu narednih 5 min. -poslužiti toplo uspješnu pripremu i dobar apetit vam želim
Sastojci za svaki od 3 biskvita 3 bjelanjaka, 4 kašike šećera, 4 kašike mljevenih lješnjaka,1 kašika brašna
Krema od žumanjaka 700 ml mlijeka,10 kašika šećera 2 kesice burbon vanilin šećera,9 žumanjaka 8 kašika gustina / škrobnog brašna, 100 gr bijele kuhinjske čokolade 150 ml vrhnja za šlag,3 kašike šećera u prahu, 80 gr margarina
Šlag krema 200 ml mlijeka, 2 šlag pjene, 3 kašike šećera u prahu
dekoracija 100 gr krupno sjeckanih lješnjaka, 200 gr bijele čokolade
Priprema
Biskvit/ Kora;
-razdvojiti žumanjke od bjelanjaka -mutiti bjelanjke sa šećerom -dodati brašno i lješnjake potom sve ručno izmješati -posudu namastiti maslacem i posuti brašnom -peći u zagrijanoj pećnici na 180°C 10-15 min. -pripremiti pripremiti ukumno ovakve 3 indentične kore / biskvit Dekoracija -za dekoraciju torte rastopiti na pari bjelu kuhinjsku čokoladu, razmazati na back papiru i pustiti da se ohladi -krupno stucati lješnjake
Krema od žumanjaka: -prokuhati oko 0,5 l mlijeka sa šećerom -žumanjke mikserom izmješati sa burbon vanilij šećerom -dodati ostatak mlijeka i gusti,sve dobro izmješati -potom ovu smjesu dodati u dobro zagrijano mlijeko -dodati čokoladu, sve miješati da se zgusne na odmjerenoj temperaturi -ukloniti sa vatre i ohladiti udrugoj posudi -u drugoj posudi mješati vrhnje za šlag sa 3 kašike šećera u prahu potom ovu smjesu dodati u smjesu -dodati izgnječen margatin Šlag krema -izmješati 200 ml mlijeka, 2 šlag pjene, 3 kašike šećera u prahu
Video recept https://www.youtube.com/watch?v=8q7YmNa46T8&list=PLK2NeilA2PKw_LYKDJ1AFxCBh7zkhdeRl&index=18
Kolač desert koji se nalazi u sastavu gotovo svake francuske pekare i u slastičarnama.
Recept je originalan,pripremite i uvjerite se sami.
desert za 6 osoba,
sastojci za tijesto biskvita;
250g brašna, 125g maslaca, 1 jaje, malo soli,
Krema;
1L mlijeka, 200g šećera u prahu, 100g gustina, 6 friških jaja (55g kom.),
2 vanilij šećera i nekoliko kapljica arome vanilije
Ugnječiti maslac,potom dodati jedno jaje,
dodati soli,postepeno dodavati brašno,
sve miješati potom i mijesiti,
tjesto umotati i držati u hladnjaku,
zagrijati 0,7l mlijeka sa šećerom "ne da prokuha" !
mutiti jaja,izmješati gustin sa preostalim mlijekom,
potom sastaviti obje smjese,
dodati vanilij šećer i aromu,
idealnu kremu je vrlo važno !!!
nakon sipanja smjese,ne povećavati temperaturu za mlijeko
potrebno je oko 5 min.mješati i da se smjesa "sgusne"
tjesto pokušati razviti u okruglu formu
namastiti kalup maslacem i posuti brašnom,
uz stranice kalupa sa tijestom pokušajte formirati podlogu za kolač
VIDEO RECEPT za pripremu
peći u zagrijanoj pećnici na 200°C 35 min.
desert dobro ohladiti i takav poslužiti
Raffaelo u oblatni
Priprema oblatne punjene kremom lješnjaka i kremom kokosa
izvrsnog ukusa, jednostavno rečeno "doživljaj".
pogledajte pripremu uz VIDEO recept klikom na https://www.youtube.com/watch?v=NqBoMmeGxlI&list=UUg_GxNOpxom8Cv7m2-JYZiQ
Sastojci;
2,5 dl vode, 350 g šećera, 500 g mlijeka u prahu, 1 vanilij sećer, 150 g kokosovog brašna, 100g mljevenih lješnjaka, 350 margarina, 6 listova / kora oblatne
-prokuhati 2,5 dl vode sa 350 g šećera
-dodati 350 g margarina i 1 vanilij sećer
-polagano dodavati 500 g mlijeka u prahu
-malo prokuhati
-razdvojiti u jednu posudu oko 3/5 i u drugu
posudu oko 2/5 fila za oblatnu
-dodati 150 g kokosovog brašna u posudu sa više fila
-u posudu sa manje fila dodati 100g mljevenih lješnjaka
-tako da smo dobili dva različita fila, s'okusom lješnjaka i drugi s'okusom kokosa
-pažnja ! fil treba nanijeti vrel,
-početi sa filom kokosa,
-slijedeću koru / list mazati sa filom lješnjaka
-sve ukupno; 6 kora oblatne sa tri namaza fila kokosa i dva lješnjaka
-koristiti težinu i ravnu podlogu pleha pećnicena na kolač da se fil i listovi ujednače
Raffaello u oblatni je izvrsnog ukusa,obavezno ju pripremite
uspješnu pripremu i dobar tek vam želim
VIDEO RECEPT klikom na
OVAJ OKVIR
-D- Zutaten:
2,5 l Wasser, 350 g Zucker, 500 g Milchpulver, 1 Vanillezucker, 150 g Kokosmehl , gemahlene Haselnüsse 100 g, 350 Margarine, 6 Blatt von Wafern
-E-
ingredients:
2.5 l of water, 350 g sugar, 500 g of powdered milk, 1 vanilla sugar, 150 g of coconut flour, ground hazelnuts 100g, 350 margarine, 6 sheets of wafers
-F-
ingrédients:
2,5 l d'eau, 350 g de sucre, 500 g de lait en poudre, le sucre vanillé 1, 150 g de farine de noix de coco, noisettes moulues 100g, 350 margarine, 6 feuilles de gaufrette
Dunavski Valovi - recept iz snova za ovu poznatu delikatesu od višanja
Sastoji se od idealnog svjetlog i tamnog biskvita sa "ljuckastim" višnjama,presvučen sa svijetlom vanilij puding kremom,koja je zatim obložena prelivom čokolade.
Ove odabrane komponente i boje komponenti daju mu zavidan izgled i ukus,tako da se svrstava među najbolje kolače od višanja ikad napravljene !
Po originalnom pekarskom receptu ! Uz ovaj recept je priložen video za pripremu !
-voćna smjesa;
700g očiščenih i ocijeđenih višnji,
1 vanilij šećer,3 kašike smeđeg šećera
(ili višnje iz kompota,bez drugih dodataka)
-za puding kremu potrebno;
1 kesica vanilij pudinga
500 ml mlijeka
100g šećera
250g omekšanog margarina ili u zamjenu maslaca
-za čokoladni preliv potrebno:
200 g čokolade za kuhanje
2 kašike ulja
-u jednoj večoj posudi izmiješati maslac sa šećerom i vanilij šecerom
-mješajući dodavati jaja, po jedno u razmacima oko 1 min
-u brašno umješati prašak za pecivo
-potom ga prosijavajući dodati u smjesu ,sve skupa izmješati
-tepsiju dobro namastiti maslacem i posuti sa brašnom
-oko 2/3 tjesta jednakomjerno rasporediti u tepsiju
-u preostali dio tjesta dodati prosijani kakao
-dodati mlijeko i sve dobro izmješati
-dobiveno kakao tjesto pažljivo bez puno pritisaka,
jednakomjerno rasporediti po bijelom tjestu
-sastaviti i izmješati: višnje, smeđi šećer i vanilij šećer
-smjesu s'višnjama rasporediti po tjestu
-sa laganim pritiskom izravnati, kao što je i potrebno nekolicima višanja će potonuti u tjesto
-peći u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40 min.
-ubodom provjeriti,dali je pecivo pečeno,kolač dobro ohladiti
-nakon što se kolač i puding dobro a čokolada djelimično ohlade,
mazati i oblikovati kolač
-prvo mazati puding
-i na kraju preliti topljenom čokoladom
-kolač odma izrezati na kocke,prije nego što se čokolada sasvim ohladi
priprema pudinga:
-prokuhati 400ml mlijeka
-u preostalih 100ml rastopiti prašak pudinga
-u mlijeko dodati šećer
-nakon što prokuha mlijeko ukloniti za vatre i dodati smjesu pudinga
-ubrzano miješati do gotovog pudinga
-u međuvremenu izmješati margarin,sastaviti sa pudingom i ponovo mješati
-s'ovim bi puding bio gotov
kolač je isvrstan,ne dvoumite se mnogo da ga pripremite
uspješnu pripremu vam želim
pripremu za ovaj kolač,pogledajte uz Videorecept
pripremu za ovaj kolač,pogledajte uz Videorecept klikom na https://www.youtube.com/watch?v=ALpZkenErAA&index=13&list=PLK2NeilA2PKwrN7ycodSXlVoUNI9_yDDP
Ruže od jabuke / Apple Roses / Blätterteig Apfel Rosen
Predstavljam vam Ruže od jabuke,za sve ljubitelje slatka od jabuke.Jednostavne,brze i jeftine za pripremu....
Ukusom ja bi ovo radije nazvala moderne "Tufahije "
moj muž ih je jeo sa gotovom slag pjenom i cini mi se da je tako najbolje. Meni osobno dvije su bile dovoljne
Ruže od jabuke / Apple Roses / Blätterteig Apfel Rosen
Sastojci;
1 kg jabuka, 250g jufke, 1 limun, 300 g šećera 1/2 l vode
-D-Zutaten;
1 kg Äpfel, 250 g Teig, 1 Zitrone, 300 g Zucker 1/2 Liter Wasser
-GB-ingredients;
1 kg of apples, 250g dough, 1 lemon, 300 g of sugar 1/2 liter of water
Potkriža u novom izdanju ! Nekada se ovo jelo pripremalo da bi se upotrebila skorjela pogača,a za supu koristilo koljenica sa malo mesa. Kako koljenica obiluje kalcijumom upotrijebljavam meso teleće podkoljenice i dio buta do koljenice.
Kod pripreme obratite pažnju da odnos mesa i pogače bude odmjeren,ne previše pogače. Takođe umjesto pogače možete upotrijebiti domaći kruh/hljeb. Uspješnu pripremu i dobar tek vam želim !
-BiH-
jelo za 4-5 osoba,sastojci ;
1,2kg mesa teleće koljenice, pogača kruh, 5 glavica luka (veličine kao prikazano)
-D-
Gericht für 4-5 Personen, die Zutaten;
1,2kg Fleisch Kalbshaxe, Fladenbrot , Zwiebel 5 (Größe wie gezeigt)
-GB-
dish for 4-5 people, the ingredients;
1,2kg meat veal shank, bannock bread, 5 onion (size as shown)
-F-
plat pour 4-5 personnes, les ingrédients;
1,2kg jarret de veau de la viande, du pain bannique, 5 oignons (taille comme indiqué)
SATARAŠ, BEĆARAC / RATATOUILLE
Sataraš brzo,jednostavno i jeftino !
Kod sataraša neima pravila,jednostavno sve u tavu !
Za ovaj naš Sataraš jelo 5-6 osoba, potrebno je;oko 500g teletine (piletine), vrhnje za kuhanje, crvena paprika,zelena paprika,žuta paprika,1 tikvica,1 patlidžan,mrkva, 2 luka, biber,malo soli i bijeli luk po želji
Sataraš / RATATOUILLE fast, easy and inexpensive!
When preparing RATATOUILLE there are no rules, just everything in the pan!
this our RATATOUILLE dish for 5-6 people, it is necessary to; about 500g veal (chicken), cream, red pepper, green pepper, yellow pepper, 1 courgette, 1 eggplant, carrots, 2 onions, pepper, salt and white onions, if desired
unique video on the Internet, preparation of jam / marmalade from rosehip,homemade
jedinstven video na internetu,priprema džema / pekmeza od šipurka
einzigartige Video im Internet, Erstellung von Marmelade aus Hagebutte, hausgemach
vidéo unique sur Internet, la préparation de confiture / marmelade d'églantier (cynorrhodon),fait maison
pekmez / džem 4,5kg, sastojci:
7,5 kg šipurka, 500g gloga (čuvar srca), 1kg šećera za marmeladu i 1 šolja šećera trske
-D-
Confiture4,5kg Zutaten:
7,5 kg Hagebutte, Weißdorn 500g (Wächter des Herzens), 1 kg Zucker fuir Marmelade und 1 Tasse Rohrzucker
-GB-
Jam 4,5kg, ingredients:
7.5 kg of rose hip, hawthorn 500g (guardian of the heart), 1kg of sugar jam and 1 cup of sugar cane
-F-
ingrédients pour Confiture de 4,5kg:
7,5 kg de rose hip, 500g aubépine (gardien du cœur), 1 kg de confiture de sucre et une tasse de la canne à sucre
Jam von Schlehe, Weißdorn und Hagebutte,hausgemachte
Confiture de prunellier, aubépine et d'églantier(Cynorhodon) fait maison
Pekmez od trnina,gloga i šipka dzem marmelade confiture
Jam of blackthorn, hawthorn and rosehip,hommemade
-BiH-HR-SRB-
Sastojci; 4 kg trnina,1,5 kg šipurka, 1 kg gloga i 1kg šećera
-D-
Zutaten; 4 kg Schlehe, 1,5 kg Hagebutte, 1 kg Weißdorn und 1 kg Zucker
-GB-
ingredients; 4 kg blackthorn,1.5 kg rosehip, 1 kg of white thorn and 1 kg of sugar
-F-
ingrédients; 4 kg de prunellier, églantier 1,5 kg, 1 kg de épine blanche (aubépine) et un kilogramme de sucre
Balkanska verzija perfektnog odreska / šnicle na seljački način
jelo za 4 osobe
Sastojci ; oko 800g junećeg mesa, 1 kocka govedje supe, gotovi začini, so, biber i malo škrobnog brašna ( gustina )
-nakon što se meso udarcima omekša i ujednači,posuti ga sa malo biberom i soli
-zatim meso treba da odstoji 1h
-u jednoj posudi sa vodom kuhati 1 kocku supe sa gotovim začinima
-na blagoj vatri meso pržiti oko 20 minuta
-dodati supu na gotovo meso ali zadrzite oko 2dl, za sosu od škrobnog brašna
-u preostalu supu dodati i škrobno brašno (gustin),napraviti sosu
-dodati na gotovu sosu na meso i pustiti da malo ukuha
uspješnu pripremu vam želim
-D-
Mahlzeit für 4 Personen
Zutaten; ca. 800 g Rindfleisch, 1 Würfel Rindsuppe, Fertig Gewürze, Salz, Pfeffer und ein wenig Speisestärke
-GB-
Meal for 4 people
ingredients; about 800g of beef, 1 cube beef soup, ready-made spices, salt, pepper and a little cornflour
-F-
Repas pour 4 personnes
ingrédients; environ 800g de boeuf, 1 cube de soupe de boeuf, épices ready-made, le sel, le poivre et un peu de maïzena
The perfect recipe for donuts, prepare them today, cheap and simple to prepare
Perfektni recept za Krofne, pripremite ih još danas,jeftine i jednostavne za pripremu
Das perfekte Rezept für Kraften, bereiten sie heute, billig und einfach herzustellen
La recette parfaite pour beignets, préparer eux aujourd'hui.....
Sastojci:
800g brašna, 6 kašika šećera, 50 g maslaca, 2dl mlijeka
20g germe, 2 žumanjka, jedno čitavo jaje,2dl kisele vode i malo soli
-D- Zutaten:
800 g Mehl, 6 Esslöffel Zucker, 50 g Butter, 2 dl Milch
20 g Hefe, 2 Eigelb, ein ganzes Ei, 2 dl Mineralwasser und eine Prise Salz
-GB- ingredients:
800g flour, 6 tablespoons of sugar, 50 g butter, 2 dl milk
20g yeast, 2 egg yolks, one whole egg, 2 dl of mineral water and a pinch of salt
-F-ingrédients:
800g de farine, 6 cuillères à soupe de sucre, 50 g de beurre, le lait 2 dl
20g de levure, 2 jaunes d'oeufs, un oeuf entier, 2 dl d'eau minérale et une pincée de sel
Palačinci sa sirom Pancakes with cheese .Detaljan prikaz kako napraviti ovu delikatesu,koja je na nivou nase sirnice pite.Obavezno je napravite i probajte .Dobar tek vam zelimo.
Štrudla / Rolat od oraha jeftin,izvrsnog ukusa i dugotrajan.
Pratite video recept i napravite vasu Štrudlu od oraha !
Sastav;
Kora / Kore
400 g brašna, 80g maslaca, 2 jaja (žumance), 40 g germe/kvasca, 200 ml mlijeka,
Nadjev
400 g mljevenih oraha, 300g šećera, 300ml mlijeka 1 vanilij šećer
Video kako pripremiti kuhane Mahune,ukusna corba / jelo za sve prilike .Pratite video i nemozete pogrijesiti.Dobar tek/apetit vam zelimo ! Like video ako vam se svidja !
Punjene Zemičke sa sirom / Stuffed with cheese bread roll holder
Sastav za tijesto :
3 jaja,1l mlijeka, oko pola kg krompir pire, 1kg brašna, 1 čaša ulja, malo soli ,kvasac za kruh 0,25g/
sastav za nadjev / Composition for filling
sitni nemasni sir 500g, ribani sir 200g i 4-5 kašika kiselog vrhnja
The composition of the dough :
3 eggs, 1 liter of milk, about half a kg of mashed potatoes, 1kg of flour, 1 cup oil, a pinch of salt, yeast bread 0.25 g
Composition for filling
Small low-fat cheese 500g, 200g grated cheese and 4-5 tablespoons of sour cream
Čokoladna torta:Sastojci :
za Koru je potrebno:
10 jaja,300g šećera, 300g mljevenih oraha, 50g čokolade za kuhanje, 3 kašike brašna, pola praška za pecivo
za Fil je potrebno :
2 jaja, 1 kašika gustina, 3 šoljice šećera, 4 kašike mljevenog keksa, 1/4 litre mlijeka, 250g margarina, 200g čokolade za kuhanje
za dekorativnu kremu izmješati 2 šlag kreme-arome-po sopstvenom izboru i 100 g šećera u prahu
Chocolate cake: Ingredients:
biscuit:
10 eggs, 300g sugar, 300g ground walnuts, 50g dark chocolate, 3 tablespoons of flour, half of baking powder
Phil need for:
2 eggs, 1 tablespoon density, 3 cups sugar, 4 tablespoons of ground biscuits, 1/4 pint of milk, 250g butter, 200g dark chocolate
Decorative Cream Mix 2 whipped cream-aroma-by choice and 100g icing sugar