Samstag, 21. November 2015

Čorba / Varivo sa Makaronima

ukupni sastojci;
- juneće meso ( u zamjenu pileći bataci,krilca ili drugo )
- 500 g makarona ( jelo za 6 osoba )
- 3 glavice crvenog luka
- 2 mrkve / šargarepe
- 2 kašike maslaca ili ulja
- svježi peršin
- paradajz sos
- mljevena crvena paprika, so i biber
- vegeta i bijeli luk po želji

Priprema:
- meso isjeći na komadiće
- luk sitno sjeckati
- zagrijati masnoču dodati i pržiti luk
- kad se luk malo smekša dodati meso
- bijeli luk sitno sjeckati, potom dodati
- dodati malo soli i ostale začine
- kod mene je ovaj put malo tvrđe meso za čorbu
pa če se kuhati duže
- isjeckati mrkvu i peršin
- promješati povremeno
- dodavati vodu po potrebi, da ne zagori
- u več skuhano meso dodati sjeckanu mrkvu i peršin
- 1 l vode prokuhati u drugoj posudi
- dodati 500 g makarona ( jelo za 6 osoba ),vi sebi sami odredite koliko dodati,
  ako ovako ovako kuhanu tjesteninu poslužite da jedete bez kruha / hljeba,
500 g tjestenine i nije previše
- kad se makaroni malo zagriju i omekšaju dodati vrelu vodu
- u gotovo jelo dodati peršin
- jelo poslužiti odmah
- uspješnu pripremu i dobar tek vam želim

pogledajte pripremu za makarone uz video klikom na video ispod


Pripremu za prikazanu šarenu salatu pogledajte na linku https://www.youtube.com/watch?v=IcU0KNV1bVU&index=1&list=PLK2NeilA2PKySLPa9DDvf4DzH9BM5kvby

Kuhani grašak / Varivo sa graškom

S'vremena na vrijeme svi ga pripremamo,ovako ili onako,pročitajte i pogledajte ovaj način pripreme uz priloženi video recept.

jelo za 5-6 osoba / sastav;
- svježeg ili zamrznutog graška
- 600 g junećeg mesa ili drugo
- 2 krompira
- 3-4 mrkve / šargarepe
- 3 glavice luka
- paradajz sos
- biber i so
- po želji suhi začini i bijeli luk
Priprema;
- zagrijati ulje u veču šerpu
- isjeckati i dodati crveni luk
- poredati meso po uprženom luku
- kuhati dok se meso ne smekša
- u međuvremenu izrezati mrkvu i dodati je
- krompir izrezati na krupnije kockice i dodati
- dodati grašak
- dodati sjeckani bijeli luk,biber,so i suhe začine
- i na kraju dodati paradajz sos 
- kuhati sve dok krompir ne bude mekan / skuhan
- za ukusniji čorbu te da sastojci u čorbi budu sjedinjeni razmutiti s'malo vode 1 kašiku gustina ili u zamjenu pšeničnog brašna
- sve dobro izmješati,sa ovim bi varivo sa graškom bilo gotovo
može se poslužiti odmah,dodajte koju žličicu kajmaka
- uspješnu pripremu vam želim
dodajte pozitivan lajk ili komentar ako vam se sviđa ovaj Video recept
pripremu za crnu pogaču koju vidite na slici, 
potražite na linku https://www.youtube.com/watch?v=xvdIjWjC0hY&list=PLK2NeilA2PKzjioRHkzqLvPchxdWOkdWX&index=26
otvori video u punom formatu i pogledaj pripremu

Kisele paprike punjene kupusom

Odličan recept za pripremu po starom isprobanom receptu moje svekr've !
Osim za salatu,kiseli kupus se koristi za kuhanje,paprike za punjenje kuhane paprike.

  • Sastav;
  • - jedna veča glavica kupusa 
  • 2 kg žutih paprika babura 
  • - 10-tak češnjeva bijelog luka 
  • - 1 šalica + 1 kašika soli 
  • - biber u zrnu 
  • - 3 litra vode
Priprema:
- kod kupusa odstraniti tvrde i nepotrebne djelove
- rezati nožem sasvim sitno
- očistiti paprike od nepotrebnog, obratiti pažnju na sjemenke da ne ostanu
- paprike oprati i ocijediti 
- rezani kupus posuti sa šalicom soli i dobro izmješati
- držati u posudi jer posoljen ubrzo pusti vodu
- paprike nasoliti i okrenuti otvor prema dole 
- prohuhati 3 litre vode sa 1 kašikom soli, 
potom vodu ohladiti 
- nakon 12 sati / jedne noči
- bijeli luk isječi malo krupnije
- kupus cijediti u šaci
- dodati biber i nekoliko komadića bijelog luka
- zatim red punjenih paprika sa kupusom
- potom opet kupus i tako redom
- potrebna je i jedna čista krpa koja neče dozvoliti da kupus ispliva sa strane tanjira
- staviti krpu,poklopiti tanjirom i sve držati pritisnuto
- izliti ohlađenu prokuhalu slanu vodu
ja koristim letvice koje s evide na viede-u a naravno može i nesto drugo za pritisnuti 
uspješnu pripremu vam želim 
Pogledajte pripremu uz priloženi video klikom nahttps://www.youtube.com/watch?v=MhLxhLOL7M8&index=19&list=PLK2NeilA2PKySLPa9DDvf4DzH9BM5kvby

Lepinje / pogačice / prevrti / uštipci / pecipale

Doručak na balkanski način .Pripremaju se od tjesta za kruh / hljeb.Različito ih nazivaju u raznim krajevima ex-yu: lepinje,pogačice,prevrti,uštipci,pecipale .... Idealni su za doručak,jelo za 6 - 8 osoba / 8 pogačica !


jelo za 6 - 8 osoba / 8 pogačica 
sastav:
- 1kg brašna
- 1 kasičica soli
- 600 ml mlakaste vode
- 20 g kvasca za kruh / hljeb
Priprema
- kvasac rastopiti sa vodom
- dodati so tek kad se kvasac rastopi
- zamijesiti tijesto
- ostaviti tjesto da naraste na sobnoj temperaturi
- na nauljenoj površini razviti pogačice
- pržiti na vrelom ulju

poslužiti vruče uz sve namaze,sir ili drugo
dobar tek vam želim
čitavu pripremu pogledajte uz video klikom na https://www.youtube.com/watch?v=ulXJesZOfmk&list=PLK2NeilA2PKzjioRHkzqLvPchxdWOkdWX&index=32


pogledaj video za pripremu

Dienstag, 6. Oktober 2015

Ćufte / Küftə u sosu s'rižom

Idealan naćin pripreme za Ćufte sa malo povrća i rižom.Nakon što se oblikuju i uprže kao po običnom receptu,za ove ćufte se priprema sos u kojem se kuhaju prije nego što se posluže sa rižom. Pripremu možete pratiti uz priloženi Video recept

Sastav; 
500g mljevenog mesa,1 jaje,krušne mrvice,biber, so, glavica crvenog luka, bijeli luk, vegeta, brašno, 1 kocka za supu, 2 mrkve, peršin, mljevena crvena paprika 400g rize

- sastaviti  meso,sitno sjeckani crveni i bijeli luk, biber,so,
- dodati jaje,izmješati pa dodati mrvice
- sve sastojke mješanjem dobro sastaviti
Priprema sosa / umaka ,
- izrezati mrkvu i peršin
- propržiti brasno na maslinovom ulju
- dodati crvenu papriku
- potom dodati oko 1l kipuće vode
- dodati paradajz sos i malo soli
- zatim dodati rezanu mrkvu i peršin
- Ćufte oblikovati u loptice i pržiti na maslinovom ulju
- Ćufte sastaviti sa sosom / umakom
- kuhati 10-tak min.da uvrije 1/3 vode
Priprema riže; 
- Rižu oprati i malo upržiti na maslinovom ulju
- u drugoj posudi prokuhati vodu i 1 kocku za supu,potom sastaviti s rižom
pratite pripremu uz Video https://www.youtube.com/watch?v=6J7RoErWims&index=15&list=PLK2NeilA2PKz2i_wUaakNc_Gk_KpbsRU_


Montag, 5. Oktober 2015

Şekerpare / slatke šnite, kapice

Prvi put pripremam po receptu turskog kuhara Mehmeta Kaya.Uz ovaj recept je priložen video za pripremu.



Sastojci

  10 osoba
  • tjesto - 250 g brašna - 75 g šećera u prahu - 150 g maslaca - 10 g praška za pecivo,
  • preliv - 750 ml vode - 500 g šećera - kesica limunovog šećera ili par kriški limuna                         
  • premaz 1 žumanjak jajeta









priprema preliva;
- kuhati šećer i vodu
- preliv ukuhati za 1/3 , znači sa 750 na oko 500 ml vode
- u ukuhani preliv dodati limunov šećer ili kriške limuna,
ohladiti ga 10-tak min.

Priprema tjesta;
- pomiješati brašno, šećer u prahu, praška za pecivo, griza i vanilij šećer
- sve ove praškaste smjese na suho izmješati
- dodati maslac izrezan na tanke šnite i jaja
- mijesiti ručno ili koristiti mikser sa spiralnim kašikama
- tjesto treba da odstoji 20-tak min. u frižideru
- tjesto koje je odstojalo je prilično mecavo
- tjesto mjesiti dodavajući postepeno brašna dok ne izgubi ljepljivost
- tjesto isjeći na 25 ili 30 jednakih komada,u ovom slučaju 25
- drugi način: tjesto možete deblje razviti i izrezati na romb-ove <>
- dobro namasiti tepsiju / pleh
- formirati loptice
- pritisnuti ih malo da se pomjeraju
- napravite otiske sitnim okruglim predmetom / čepom po želji
- premazati slatke kapice 1 žumanjkom jajeta
- vrh ukrasiti pistacijama, makom ili polovicama lješnjaka
- peći u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20 min.
- preliti vrele Şekerpare / slatke šnite sa prelivom
- obavezno ih poklopite
- idealnog su ukusa kad se dobro ohlade
uspješnu pripremu vam želim
Pratite pripremu uz Video klikom na 


Samstag, 3. Oktober 2015

Gurabije / slatke pogačice - stari recept

Mnogi kažu "meni nikako da ispanu dobro",posle ovog recepta uz priloženi video kako pripremiti, nebi trebalo da vam budu više problem za pripremiti !


Sastav;
- 2 jaja
- 400 g / 8 šalica za kafu šećera
- 100 g / 2 šalice dobro omekšanog maslaca
- 2 dl pavlake 20% masnoče ili jogurt
- 1 dl ulja 
- 1 prašak za pecivo
-  oko 750 g brašna ( po potrebi dodavati više )
- po želji za aromu 2-3 žličice vanilij šečera ili malo rendane kore limuna

Priprema;
- ručno umutiti jaja i šećer
- dodati ulje,ručno sve miješati
- dodati pavlaku / kajmak, može i jogurt u zamjenu,
ručno miješati
- potom dodati dobro omekšani maslac / buter i ulje
- prašak za pecivo umiješati u oko 700 g brašna,
- brašno dodavati po malo
- ukupno brašna 750 - 800 g
- potom mjesiti rukom
- brašna dodavati po potrebi tako dok mjesi,
da se tjesto lagodno odvaja od posude
- ruke malo nauljiti,
- za svaki kolač je potrebno otprilike tjesta koliko staje u poluotvorenu šaku
- oblik odredite sami,ove su malo duguljaste
- posuti sa malo običnog šećera
- peći u zagrijanoj pećnici na 160°C  oko 15 min.
- pustiti da se ohlade na sobnoj temperaturi
- Gurabije držati u plastičnoj posudi da "otpuste"
 ba bi tako bile prhke i ne previše tvrde
- ove slatke pogačice / kolači su dugotrajni
- idealne su za poslužiti uz kafu ili čaj
- uspješnu pripremu vam želim
Čitavu pripremu pogledajte uz Video klikom na; https://www.youtube.com/watch?v=rIkqxL0yC7E&list=PLK2NeilA2PKy0Ab5KDgH7XMmUvzF2VBF3&index=6







Sočni kolač

Saftige Kuchen - Sočni kolač Ovu delikatesu od kolača sam i prije više puta pripremala, ovaj put ga poklanjam vama na pripremu.Jednostavan za pripremu svega 30 minuta,hlađenje kore 10 min

Priprema;
- mutiti 4 jaja oko 1 minutu dugo 
- dodati 1dl ulja 
- neprestano miješajući dodati 100 g kokosovog brašna i 100 g oraha
- odvojeno,izmiješati 1 kesicu praška za pecivo i 2 kašike brašna
- potom,dodati u smjesu za koru
- zatim dodati grožđice i sve ručno izmješati
- peći u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20 min.
- za preliv; prokuhati čašu vode i 200g šećera
- preliti kuhanom vodom, tek pećenu koru / biskvit
priprema šlaga ; 
- umutiti 2dl mlijeka, 120g šećera u prahu, 2 kesice šlag pjene,
- dodajte 6 kašika mljevenih oraha
- šlag dodati na ohlađenu koru
- posuti mljevene orahe za dekoraciju
- uspješnu pripremu i dobar tek, vam želim


Mramor / Tigar kolač

Ovaj kolač je pripremljen po profesionalnom receptu pekare.Odlikuje se oko 1 cm hrskavom korom,te sa izraženim mirisom vanilije i čokolade.Gledajući VIDEO za pripremu,primjetit će te več na sirovom tijestu da se radi o izvrsnom receptu / kolaču ....
                                    duplim klikom na sliku otvori je u velikom formatu

Sastojci

 
 6 osoba
  • 300g brasna,1,25 dl mlijeka,100g crne kuhinjske cokolade, 1 prasak za pecivo, 1 tecna aroma vanilije (1 zlicica),200g secera,200g maslaca + plus 20g za mazanje posude
Priprema;
- razdvojiti žumanjke od bjelanjaka
- izmiješati prašak za pecivo sa brašnom 
- izmiješati maslac sa šećerom,pomalo dodavati toplo mlijeko
- neprestano miješajući u istu smjesu dodavati žumanjke, jedan po jedan u razmacima oko minute
- neprestano miješajući dodati brašno sa praškom za pecivo 
- izmiješati bjelanjke
- razdvojiti tijesto u dvije posude na pola 
- u jednu posudu sa tijestom, dodati tečnu aromu vanilije (vanilij šećer),sve izmješati  ručno
- drugu polovicu tijesta izmješajte sa rastopljenom čokoladom,izmješati tijesto ručno
- 1/3 šlaga od bjelanjaka jaja,rucno miješajte sa tijestom od vanilije
- ostatak šlaga od bjelanjaka jaja, ručno miješajte sa čokoladim tijestom
- kalup namazati sa 20 g maslaca i posuti sa malo brašna 
- napuniti kalup na taj način da tijesto vanilije dolazi u sredinu kolača
- peći u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 1h15'
- napravite malu probu ubodom noža dali je kolač pečen
Pogledajte pripremu klikom na VIDEO link 


Crna Pogača - 2 minute za pripremu tjesta

2 minute za pripremu tjesta,peći u zagrijanoj pećnici 200°C oko 10 min.potom na 150°C 15-20min..Uz ovaj recept je priložen video kako pripremiti ovu Pogaču.

Sastojci

  6 osoba
  • 300g crnog brašna, 
  • 250g bijelog brašna,
  •  pola praška za pecivo, 
  • 5 kašika jogurta,
  •  3 dl kisele vode

Priprema;
- izmješati crno sa bijelim brašnom
- dodati so i prašak za pecivo
- izmješati vodu sa jogurtom
- zamijesiti tjesto
- namastiti tepsiju uljem
- tjesto prepoloviti i napraviti nekoliko otisaka drškom kašike
- potom ostaviti desetak minuta da odstoji na sobnoj temperaturi
- peći u zagrijanoj pećnici 200°C oko 10 min.potom na 150°C 15-20 min.
- pogaču možete poslužiti vruču ili ohlađenu
- čitavu pripremu za ovu pogaču pratite uz video-snimak klikom na ;https://www.youtube.com/watch?v=xvdIjWjC0hY&list=PLK2NeilA2PKzjioRHkzqLvPchxdWOkdWX&index=26
uspješnu pripremu vam želim


Freitag, 2. Oktober 2015

Lješnjak trouglići

Još jedan recept iz njemačkih pekara.Prhko tijesto koje se topi u ustima sa prelivom karamelizovanih lješnjaka.Uz ovaj recept je priložen Video za pripremu !




  • Tijesto : 
  • 450 g brašna, 2 žličice praška za pecivo, 200g šećera, 
  • 2 vanilij' šećera,2 jaja, 4 kašike vode, 200g maslaca
  • Fil :
  • 300g maslaca,300 šećera, 4 vanilij šećera, 
  • 6 kašike vode, 200g krupno mljevenih lješnjaka ,400g g sitno mljevenih lješnjaka, 
  • 5 kašika marmelade kajsije,100g crne kuhinjske čokolade

video za pripremu https://www.youtube.com/watch?v=NthEdklCtgM&index=20&list=PLK2NeilA2PKw_LYKDJ1AFxCBh7zkhdeRl
Priprema tijesta;
- pomiješati brašno i prašak za pecivo
- dodati vanilij šećer,šećer,maslac i jaja
- sve dobro izmješati spiralnim kašikama miksera
- dodati vodu
- zatim tjesto ručno mjesiti sa malo brašna
- tjesto formirati u duguljast oblik,umotati i ostaviti narednih 30 min. u hladnjak
Priprema Fila
- rastopiti maslac sa šećerom
- malo zatim dodati sitno i krupno mljevene lješnjake
- sve dobro izmješati na umjerenoj temperaturi
-ohladiti 10-tak minuta u drugoj posudi
Priprema kolača
- tijesto razviti na veličinu tepsije
- kod formiranja oblika biskvita koristiti nož za obrezivanje,
komadićima tjesta popuniti djelove u kojima ga nedostaje
- jednakomjerno namazati marmeladu
- zatim jednakomjerno rasporediti smjesu lješnjaka
- peći u zagrijanoj pećnici 180°C oko 25 min.
- kolač ohladiti 30 min,rezati na trougliće 8-10 cm
- dekorirati umakanjem 2 od 3 vrha trouglića u
rastopljenu čokoladu
- ostavite lješnjak trougliće neko vrijeme na papiru
- puno uspjeha kod pripreme vam želim
- lajkujte ovaj video ako vam se sviđa,hvala
Pogledajte pripremu za ovaj desert uz Video klikom na https://www.youtube.com/watch?v=NthEdklCtgM&index=20&list=PLK2NeilA2PKw_LYKDJ1AFxCBh7zkhdeRl                                                  

Donnerstag, 1. Oktober 2015

Šiš ćevap u sosu

Šiš ćevap u sosu,idealna recept za pripremu Šiš ćevapa sa teletinom u sosu povrća.



Sastojci

  5 osoba                                                                                                                                                            
  • 800g teletine,300g različitih paprika, dvije repe (krompira), dvije glavice luka, dvije mrkve,bijeli luk, peršin, biber,so ostalo: štapići ražnjići 15 cm
  •                                                                   
  • - isjeći meso veličine 2-3 cm
  • - paprike i luk isjeći na četvrt, potom poprečno
  • - meso i rezano povrće nataknuti na ražnjiće
  • Priprema sosa u večoj šerpi gdje mogu stati ražnjići !
  • - za sos upotrijebiti; ostatak paprike, dvije repe (krompir), dvije glavice luka, dvije mrkve,bijeli luk, peršin
  • - poredati ražnjiče
  • - dodati soli,biber i vodu
  • - kuhati oko pola sata
  • - dodati malo crvene paprike 
  • - u kuhano povrće dodajte 1,5 kašiku gustina sa malo vode
  • - poslužiti uz neku tjesteninu,kuhani krumpir ili kao u našem slučaju sa rižom
  •                                                            pogledate pripremu sa VIDEO receptom https://www.youtube.com/watch?v=HeIQRUN9h9Y&index=24&list=PLK2NeilA2PKweaj48BCT7amf6dtEbpTRC  

  •          
  •