Mittwoch, 30. September 2015

Jeftini ručak sa krompirom i paprikama

Idealan za proslavu rođendana vašeg djeteta ! Priložen Video za pripremu.Sigurno ste nekad bili u dilemi koji kolač pripremiti da počastite drušvo vašeg mezimca / mezimice u vrtiću ,školi ili kući, a da pritom nemorate misliti na mrlje na odjeći djece....

Sastojci

  10 osoba
  • Tijesto 300g maslaca, 275g šećera, 1 valilij šećer, 4 jaja, 375g brašna, 1 prašak za pecivo, 3 kašike mlijeka, 1 isjeckana banana
  • dodatak za crni dio tijesta 20g kakaoa, 20g šećera, 2 i po kašike mlijeka








                                                                                                                  Priprema                                                                                                                                                                             -izmješati maslac sa šećerom,
-dodati vanilij šećer i banane (ako su tvrde malo ih ugnječite),sve izmješati
-dodavati jaja jedno po jedno,mješajući svako oko pola minute
- prosijavajući dodati izmješano brašno sa praškom za pecivo,
-dodati mlijeko,sve izmješati,
-namastiti kalup sa maslacem i posuti brašnom,
-3/4 tijesta rasporediti u kalup,
-u preostalo tijesto dodati kakao,šećer i mlijeko,izmješati
-kakao tjesto rasporediti po sredini kalupa
-uvrtanjem viljuške pokrenuti tijesto sa strana                                                                                           -peći u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 50 min.
-posuti sa malo šećera u prahu
-ukrasiti čokoladnim bombonicama u boji
Čitavu pripremu za ovaj kolač pogledajte na VIDEO receptu
klikom na https://www.youtube.com/watch?v=fZhg8VXj1bk&list=UUg_GxNOpxom8Cv7m2-JYZiQ



Kuhane Mahune / Boranija

Za sezonu koja dolazi ili prolazi, pripremam vam i prikazujem varivo kuhane mahune/boranija,sa malo krompira i mrkve.Prizna'ču moje su iz prodavnice i nisu kao one kao one što će mnogi ubrati iz svoje bašte / vrta i pripremiti. Uz ovaj rcept je priložen video kako pripremiti ovo jelo !



Sastojci

  5 osoba
    1. - 1kg mahuna / boranije 500g junećeg - -- mesa (ili pilećih bataka) - 2 mrkve /šargarepe - 5 komada krompira - 2 crvene paprike - 2 glavice luka 3 češnja bijelog luka - 4 kašike kečapa ( u zamjenu paradajz sos ili malo ajvara )  -vegeta, biber, so, mljevena crvena paprika,- ulje - 1 kašika gustina / škrobnog brašna
  • PRIREMA ;
  • - meso isjeći na komadiće od 4-5 cm
    - u malo veču šerpu zagrijati ulje
    - dodati sjeckani luk i meso
    - na blagoj vatri sve kuhati,dodavati malovode po potrebi
    - nakon što sve povrće dobro operemo
    - mahune trgati na veličinu 3-4 cm a ostalo povrće malo krupnije isjeći
    - dodati povrće slijedećim redosijedom mahune - mrkva - krompir - crvenu papriku - krupno sjeckani bijeli luk -
    - zatim sve ostale začine
    - i na kraju kečap ili u zamjenu paradjaz sos ili ajvar
    - sve kuhati na blagoj vatri oko 1h vremena,
    dodavati vodu po potrebi
    - povremeno promiješati ali lagano da ne "gnječite" povrće
    - u malo vode umutiti 1 kašiku gustina
    - preliti gotovo varivo ,sve skupa lagano promiješati
    - gotovo jelo poslužiti odma'
    idealno uz kiselo vrhnje ili salatu paradajza
    - dobar tek i uspješnu pripremu vam želim
    Čitavu pripremu pogledajte uz snimak klikom nahttps://www.youtube.com/watch?v=zbAVFeX19mI&index=1&list=PLK2NeilA2PKwEueQcZHraboIMJguIu5Nq


Dienstag, 29. September 2015

Pekmez / džem od šljive - jednostavni recept

Sačuvajte vitamine. kuhajte džem svega 4-5 minuta koristeći želirni šećer,isto tako sa običnim šećerom ne kuhajte previše dugo,prateći video pripremite vaš ovogodišnji pekmez / džem od šljiva koji če vam poslužiti za pripremu omiljenih punjenih peciva !Uz ovaj recept je priložen video za pripremu.

duplim klikom na sliku otvorite je u punoj veličini

Priprema;
- šljive oprati i povaditi koštice
- šljive posuti sa šećerom
- sve skupa dobro izmješati 
- posudu zatvoriti i ostaviti da odstoji oko 12h, (da prenoći)
- slijedeći dan iscijediti limun 
- šljive koje su pustile sok zagrijati u dovoljno velikoj posudi za kuhanje
- dodati sok limuna
- voće za pekmez sa želirnim šećerom se kuha 4 min.
ako koristite obični šećer, kuhati duže do željene gustoče
- poklopce staklenki sterilizovati u ključaloj vodi,a staklenke / galone u mikrovalnoj pećnici
- pekmez sipati u vrele staklenke
- pune staklenke / galone okrenuti naopačke
uspješnu pripremu vam želim

(y) podijelite ili lajkajte ovaj recept / način pripreme,kako bi i vaši prijatelji saznali za njega

Slatka vekna i mufini sa šljivama

Slatka vekna i mufini sa šljivama kao iz prodavnice.Mekog i sočnog biskvita iznutra,obloženog hrskavom korom.Ne dvoumite se dugo da pripremite ovaj ukusni kolač!Uz ovaj recept je priložen video za pripremu.

klikom na sliku otvorite je u punoj veličini

Sastojci

  • ukupni sastojci.; 
  • - 800g šljiva, 
  • - 560g brašna, 
  • - 300g šećera, 


- 120g maslaca, 

- 2 jaja, 
- 1 prašak za pecivo, 
- 1 vanilij šećer, 
- 360 ml soka od narandže ili pomorandže (cijeđeni ili iz tetra paka)

Priprema;
-odabrati dobro zrele šljive,
-oprati ih i izrezati na komadiće srednje veličine
-izmješati brašno i prašak za pecivo
-dodati šećer i vanilij šećer,sve skupa izmješati
-dodati maslac,usitnjen
-utrljavati sve skupa dok tjesto ne postane mrvičasto
-dodati jaja i sok, te ručno mjesiti tjesto
-kalup dobro namastiti sa maslacem i posuti s'brašnom
-u tjesto umiješati sjeckane šljive
-ja koristim kalup za veknu i mufine,naravno mogu i drugi oblici
-peći u dobro zagrijanoj pećnici na 180°C oko 50 min.,ovisno o pećnici
-mufine svakako peći kraće vremena
-kolač je idealan za poslužiti kad se ohladi
-ne dvoumite se dugo da pripremite ovaj ukusni kolač
-uspješnu pripremu vam želim
čitavu pripremu za ovaj kolač / veknu pratite uz video,klikom na ==>>https://www.youtube.com/watch?v=qpUrd8tOXNY&list=PLK2NeilA2PKwrN7ycodSXlVoUNI9_yDDP&index=22


Kadunini butići

Kadunini butićiOvo jelo je izumljeno prije mnogo vremena u kuhinji sultanovog dvora. Kao i mnoga druga turska jela koja senzualno podsječaju na dijelove ljudskog tjela,i ove pljeskavice su dobile ime po svom izgledu.Uz ovaj recept je priložen video za pripremu.

Sastojci

  6 osoba
  • ukupni sastojci.; - 900 g junećeg mljevenog mesa od buta - 200 g riže - 200 brašna - 2 glavice crvenog luka - 4 jaja - 100 g rendanog sira - vezica svježeg peršina - so', biber, - vegeta i bijeli luk po želji
  • - rižu skuhati sa vodom
    - sitno isjeckani luk i bijeli luk pržiti na vrelom ulju
    - dodati polovicu mesa, sve pržiti
    - peršin isjeckati i dodati u ostatak mesa
    - dodati biber, so i suhe začine
    - umotati i čuvati u frižideru
    - kuhanu rižu i prženo meso ohladiti
    - sastaviti kuhanu rižu, prženo meso i mesnu smjesu sirovog mesa,
    na ovaj način butići neče ostati nepečeni a ni presuhi
    - dodati sir i sve skupa dobro izmješati
    - odprilike od smjese koliko staje u šaku formirati pljosnate duguljaste butiće
    - uvaljati u brašno i potom u jaja
    - pržiti na vrelom ulju,preokretati više puta
    - kadunini butići su tako lagani za jelo,
    imaju poseban ukus,ukus nečeg novog, kojeg prepuštam da sami otkrijete
    video za pripremu =>>https://www.youtube.com/watch?v=gXgm9VRouc8&list=PLK2NeilA2PKweaj48BCT7amf6dtEbpTRC&index=28




Sutlija / riža na mlijeku

Tako fino,tako lagano a zdravo.Desert po starom receptu.Uz ovaj recept je priložen video za pripremu.

Sastojci

  6 osoba
  • - 1 l mlijeka 
  • - 0,5 l vode 
  • - 160 g riže 
  • - 1 kesica pudinga u prahu 
  • - 200 g šećera

  •                                                                                                        klikom na sliku otvorite je u punoj veličini
Priprema:
- rižu oprati
- dodati vodu i kuhati na "laganoj vatri"
- puding razmutiti s'malo mlijeka
- kad voda gotovo uvrije, riža je skoro skuhana
dodati preostalo mlijeko
- zatim dodati šećer
- kad mlijeko prokuha dodati puding
- neprestano miješajući kuhati narednih 5-6 minuta na laganoj temperaturi
- preostaje sutliju izliti u zdjelice za desert,
obratiti pažnju da jednakomjerno dospije i rijetke i guste smjese u svaku zdjelicu
- može se poslužiti za jelo odma',
ili nakon što se ohladi na sobnoj temperaturi ili hladnjaku
- po želji posuti s'malo cim'ta
- dobar tek i uspješnu pripremu vam želim
Pogledajte postupak za pripremu uz priloževi video klikom na =>>https://www.youtube.com/watch?v=APhNjegED3E&index=29&list=PLK2NeilA2PKweaj48BCT7amf6dtEbpTRC



Đulbastije / pljeskavice sa povrćem

Đulbastije / pljeskavice sa povrćem iz rerne s'prelivom kajmaka.Jednostavne i jeftine za pripremu.Uz ovaj recept je priložen video za pripremu.

Sastojci

  6 osoba
  • mesna smjesa - 900 g mljevenog junećeg mesa - 4 krompira - 2 jaja -3 glavice luka, bijelog luka po želji - 2 kašike brašna - svježi peršin - 3 kašike maslaca - so, biber i suhi začini po želji
  • preliv za preliv upotrebila sam 500 ml vrhnja za kuhanje i čašu mlijeka u zamjenu može kajmak, kiselo vrhnje sa mlijekom
klikom na sliku otvorite je u punoj veličini

- kropir izrendati,luk i peršin sitno isjeckati
a ostalo povrće očistiti od nepotrebnog
- sastaviti sve sastojke za mesnu smjesu,
meso, luk, bijeli luk, rendani krompir
- dodati suhe začine,brašno i jaja, sve dobro izmješati
- namastiti tepsiju / pleh sa maslacem
- oblikovati duguljaste pljeskavice jednake veličine
- preliti sa još malo maslaca
- peći u zagrijanoj pećnici na 200°C
- za preliv upotrebila sam 500 ml vrhnja za kuhanje i čašu mlijeka,
u zamjenu može kajmak, kiselo vrhnje sa mlijekom
- nakon što ih prelijemo Đulbastije vratiti kratko u ugašenu pećnicu
- možete ih poslužiti odma' vrele, mada su jako ukusne i hladne kao i narednog dana
Pogledajte pripremu uz Video klikom na =>> https://www.youtube.com/watch?v=c6oT-uj7pxo&list=PLK2NeilA2PKweaj48BCT7amf6dtEbpTRC&index=28


uspješnu pripremu vam želim



Šarena zimska / kisela salata

Priložene mjere za ovaj recept Šarene zimske salate su izmjenjene u proporcionalnom odnosu na osnovni recept za 9 kg povrća.Uz ovaj recept je priložen  video za pripremu ove salate.

Sastojci

  50 osoba
  • 15 kg upotrebljeno očišćenog povrća;- 8,5 kg kupusa - 2 kg mrkve - 2 glavice / 1,7 kg karfiola - 1,7 kg zelenog paradajza - 600 g paprika - 600 g krastavica - 2 glavice bijelog luka
  • sastojci za kiseljenje 15 kg povrća ; - 3 šoljice šećera - 3 šoljice soli - 1 i pol' šoljica živog esenca - 1 kesica vinobrana


klikom na sliku otvorite je u punoj veličini


Priprema:
- količinu pojedinog povrća odredite sami
- možete proporcionalno umanjiti ili uvečati ukupnu količinu povrća i sastojaka za kiseljenje po receptu
- očistiti nepotrebno,ako je potrebno povrće oprati
- mrkvu krupno izrendati
- papriku krupno izrezati
- krastavce rendati ili rezati nožem
- karfiol razdvojiti na cvjetiće
- nakon toga sve povrće sastaviti i izmješati u večoj posudi
- posuti so,šećer i vinobran
- preliti sa živim esencom
- ovako pripremljenu salatu ostaviti 24 sata da odstoji
- u međuvremenu nekoliko puta promješati
- nakon 24 sata, salata se zapreminski se umanjila i pustila sokove
- salatu uspremiti staklene galone i u čistu kantu
- salatu poklopite tanjirom i držite pritisnutu sa težinom,
- jestiva je 5 dana poslije uspremanja,
uspješnu pripremu vam želim
pogledajte čitavu pripremu uz Video klikom na =>>https://www.youtube.com/watch?v=IcU0KNV1bVU&index=16&list=PLK2NeilA2PKySLPa9DDvf4DzH9BM5kvby
ili otvorite Video ispod;


Uspješnu  pripremu vam želim !




Teleća šnicla u senf sosu

Priprema teleće šnicle u umaku vrhnja za kuhanje,senfa,meda...Priložen video za pripremu !

Sastojci

  2 osobe
  • 300g teleće šnicle,1 kašika ulja,
  • 6 kašika vrhnja za kuhanje, 
  • 1 kašika srednje ljutog senfa,
  • 2 kašike soka od limuna,
  • pola kašike meda, biber i malo soli


Priprema:

  1. -udarcima čekića omekšati i izravnati šnicle
    -pržiti meso na ulju, sa obje strane po 5 min.
    -izvaditi meso iz tave,prekriti ga da se ne ohladi
    -sastaviti vrhnje za kuhanje, senf, med i limunov sok
    -ako ne želite prejak okus ove sose,dodajte samo jednu čajnu žličicu meda
    -sve dobro izmješati
    -smjesu izliti u tavu gdje smo predhodno pržili meso
    -sos kuhati minuta na blagoj vatri
    -poredati potom meso u sosu
    -ostaviti još koju minutu da sve kuha na blagoj vatri
    -poslužite kao u našem primjeru uz; kuhani,pa potom malo zapečeni krompir
    dobar tek i uspješnu pripremu vam želim