Freitag, 25. Dezember 2015

Zeljanik sa špinatom

Zeljanik sa špinatom




jelo za 5 - 6 osoba, sastojci za tijesto;
600g brašna, 200ml mlijeka, 150 ml vode, 3 kašike ulja,
20 kvasca za kruh / hljeb, malo soli
za nadjev potrebno;
500g špinata, oko 300g rendanog sira,
200g mladog sira, 2 kašike maslinovog ulja,
2 žumanjka jaja, 120g mozarella sira (ili 3 kašike pavlake )
za premaz; 1 žumanjak i 1 kašika ulja,
- izmješati so i brašno
- rastopiti kvasac sa malo vode
- sastaviti i izmješati mlako mlijeko,mlaku vodu i ulje
- zamjesiti tjesto,i ostaviti da naraste na sobnoj temperaturi oko 25 min.
- odaberite i operite listove špinata,rezanjem malo ga usitnite
- dodati sir,rendani sir,žumanjke jaja i malo soli,sve izmješati
- tjesto malo mjesiti,te podijeliti na dva nejednaka djela u odnosu 3:2
- od večeg dijela razviti podlogu za zeljanik / pogaču
- rasporediti nadjev
- po želji rasporediti komadiće mozarelle
- potom prekriti za drugom razvijenom jufkom
- narezati na nekoliko mjesta zeljanik da se ne piri
- premazati sa smjesom žumanjka i ulja
- peći u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20 min.
- poslužiti tek kad se malo ohladi i "otpusti"
poslužiti uz jogurt ili kiselo vrhnje
Video recept pogledajte na https://www.youtube.com/watch?v=bTZ1IKxKIUs&index=19&list=PLK2NeilA2PKwEueQcZHraboIMJguIu5Nq



Bakin kolač sa jabukama

Divan kolač izvrsnog ukusa,želim da ga izdvojim i preporučim da ga pripremite !
Recept čista desetka.Uz ovaj recept priložen je video za pripremu !


sastav za tjesto;
- 3 jabuke
- 150 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 130g šećera
- 100 ml miljeka 
- 60 ml ulja
- 3 jaja
- pola kašičice soli
sastav za preliv;
- 80g maslaca
- 100g šećera
- 1 jaje
- 1 vanilij šećer
- kašičica cimta 
- po želji malo limunovog soka

priprema tjesta
- sastaviti i izmješati sve praškaste sastojke za tjesto
- dodati jaja,ulje i mlijeko
- sve dobro izmješati
- ja za ovaj kolač koristim galu jabuku i ona je idealna,
neki put uzmem zlatni delišes, naravno može i neka druga
- jabuke oguliti i isjeći na krupnije kockice
- kalup namazati 
- peći u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20 mn.
- za pripremu preliva rastopiti maslac
- u mučena jaja dodati topljeni maslac,šećer,vanilij šećer
- svakako ubodom noža provjerite dali je kolač pečen
- kolač preliti prelivom i vratiti narednih 10-tak minuta u pećnicu
- pustite ga dase ovako zapeče,
- kad se ohladi posuti sa malo šećera u prahu
- kolač je divan obavezno ga pripremite,poslužiti ohlađen
idealnog je ukusa tek narednog dana

Pogledajte pripremu za ovaj izvrsni kolač klikom na https://www.youtube.com/watch?v=K73P2FFPLtY&list=PLK2NeilA2PKwrN7ycodSXlVoUNI9_yDDP&index=25